ММР вакцина не узрокује аутизам – доказује још једна студија

Објављени су резултати још једног истраживања које је спроведено у Данској на узорку већем од 650.000 деце рођене између 1997. и 2010. године, који доказују да не постоји веза између ММР вакцине и аутизма.

Упркос чињеници да деценијама постоје докази који подржавају вакцинацију, то ипак није спречило људе да их избегавају из страха од нежељених последица.

Један од најчешћих разлога зашто неки људи одбијају да вакцинишу своју децу је недоказана претпоставка да ММР вакцина (за заушке, богиње и рубеоле) може да проузрокује аутизам код детета, посебно мушког.

Резултати истраживања спроведеног у Данској на узорку већем од 650.000 деце, додаје још један ексер у ковчег овој претпоставци, јер је открила да нема никакве везе између те вакцине и аутизма, како преноси портал Ladbible.

Данска студија проучавала је 650.000 деце рођене између 1997. и 2010. године, а резултати су објављени у стручном часопису Annals of Internal Medicine.

Слична студија објављена 2002. године, у којој је учествовало 537.303 данске деце рођене између 1991. и 1998. године, дала је исте резултате.

Један од истраживача у најновијој студији, Андерс Вид, наглашава да теорија по којој вакцине узрокоју аутизам упорно опстаје. „Чак је и покрет против вакцинисања у последњих 15 година ојачао“, додаје Вид.

У објављеном закључку истраживања јасно се наводи да ММР вакцина не повећава ризик од аутизма, не изазива аутизам код осетљивије деце и није ни у каквој вези са случајевима аутизма после вакцинације.

Намера овог истраживања је била да се претходним студијама, повећањем узорка, дода већа статистичка моћ у настојању да се оповргне ова укорењена заблуда о штетности ММР вакцине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво