Европски парламент подржао употребу канабиса у медицинске сврхе

Охрабрени одлукама Светске здравствене организације, европски парламентарци усвојили су резолуцију у којој се подржава употреба канабиса у медицинске сврхе и траже додатна истраживања на том пољу.

Посланици позивају Европску комисију и власти чланица ЕУ да дефинишу шта је медицински канабис, како би се спречиле злоупотребе, а уједно и обезбедила финансијска средства за нови програм истраживања ефеката канабиса.

„Истраживања о примени канабиса у медицинске сврхе и даље се настављају“, истакла је Вера Јурова Комесар европске комисије за заштиту потрошача грађана.

Свеобухватном регулацијом лекова на бази канабиса, требало би ограничити црно тржиште и обезбедити загарантован квалитет производа, као и ограничен приступ малолетника канабису, сматрју у европском парламенту.

Важно је дефинисати могућност правне сигурност, као и приступ пацијентима који би канабис користили у медицинске сврхе, са посебним мерама опреза за млађе особе и труднице, наведено је у резолуцији.

Посланици у европском парламенту сматрају да постоји довољно позитивних и задовољавајућих параметара који доказују да канабис има терапијске ефекте, у лечењу хроничног бола код одраслих, а исто тако ублажава мучнину и повраћање који су последица примене хемотерапије.

Наведено је и да канабис даје позитивне резултате код лечења симптома спазмичности, код пацијената са мултиплекс склерозом.

Веома је важно, на шта упозоравају лекари, да се код лечења употреба канабиса не злоупотреби, јер се она сматра опасном, илегалном дрогом, као и да се пацијентима скрене пажња да канабис не могу узимати за сваки облик бола у телу.

По анализама портала који се баве аналитичком политиком, најлибералније земље у Европи, када је у питању коришћење канабиса, су Шпанија, Немачка, Холандија, Португалија,...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво