Нова терапија за дијабетес чува срце и бубреге

Двадесет милиона људи сваке године убију заједно кардио-васкуларне болести, обољења бубрега и метаболичке болести. Због дијабетеса у свету годишње премине најмање милион и по људи, а шећерна болест код многих проузрокује и компликације. Достигнућа и појаве нових терапија дају наду многима.

Дијабетес може да утиче и на слабљење вида, бубрежних функција, срца... компликације не могу да се изброје. Зато терапију, која држи под контролом, али и као домино ефекат, утиче да не дође до других здравствених проблема, и страни и домаћи стручњаци називају револуционарном.

У Чикагу, на недавном конгресу посвећеном борби против болести срца, највећу пажњу изазвало је управо представљање резултата у коришћењу таквог лека.

„Ова студија није обухватила само болесне људе, већ хиљаде и хиљаде здравих особа код којих дијабетес који се не лечи може да направи болесне људе, а нажалост доведе и до смрти“, рекао је Петер Лин из канадског Центра за истраживање кардиоваскуларних болести.

„Ја сам нефролог, а дијабетес је један од главих узрока слабљења и отказивања бубрега, због чега неретко ти пацијенти морају на дијализу или трансплантацију. Лек утиче и на смањење гојазности, а снижава и крвни притисак“, објаснио је проф. др Џорџ Бакрис са Универзитета медицине у Чикагу.

Поред свих фактора ризика који утичу на појаву кардио-васкуларних болести, дијабетес је независни фактор ризика, који можда и највише утиче. Зато нова терапија даје наду и кардиолозима. Пацијенти у Србији за сада ову терапију не могу да добију о трошку државе.

„Учесталост компликација кардио-васкуларних болести – инфаркти, изненадна срчана смрт, инвалидитети било које врсте, све до можданог удара – је до 50 одсто мања, када је примењена нова група леква из домена инхибитора. За својих 33 године колико радим у кардиогији, не сећам се лека који је довео до таквог побољшања прогнозе наших болесника“, истакао је проф. др Синиша Павловић са Клинике за кардиоваскулране болести КЦС.

„Делују преко бубрега, повећавајући излучивање глукозе, али истовремено делују протективно на срце и на бубреге. Струка је већ почела да разговара са надлежнима, и са Фондом и са Министарством и радимо заједно на томе да пробамо да нађемо начин да се и ови лекови укључе у праксу“, истакао је проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију КЦС.

У свету, са дијабетесом живи око 425 милиона људи. Од компликација изазваних дијабетесом годишње умре и до четири милиона људи. У Србији, дијабетес има око 700.000 становника док су кардио-васкуларне болести и даље најчешћи узрочник и оболевања и смртности.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво