Деца у кревет не треба да иду са мобилним телефонима

Званичници британског министарства здравља објавили су препоруке о заштити деце од претеране употребе мобилних телефона и осталих електронских справа. Ове смернице су уследиле неколико дана по објављивању извештаја парламентарног одбора за науку и технологију, у коме се истиче да не постоје квалитетна истраживања о последицама које време проведено пред екраном оставља на децу.

Службеници министарства су нагласили да је неопходна тренутна акција за заштиту младих људи у коју се морају укључити влада, друштвене мреже и технолошке компаније.

Између осталог, позивају произвођаче да добровољно потпишу кодекс понашања о заштити деце на интернету и пре могућег увођења нових закона. У складу са препорукама парламентарног одбора, затражили су им и учешће у истраживању.

Такође, извештај наводи да и продавци треба да се постарају да потрошачи буду упознати са безбедносним ризицима по децу.

Тим Министарства здравља је рекао да нема довољно доказа за издавање прецизних упутстава о томе колико времена би деца требало да проводе на интернету или пред екраном, али да је на основу неких општих сазнања могуће дати одређене смернице.

Они су се оснонили на неке опште параметре по којима се може одредити како претерано коришћење електронских справа утиче на друге активности деце, укључујући ту и спавање.

- Деци је неопходно довољно квалитетног сна. Оставите телефоне изван собе када је време спавању.

- Разговарајте са децом о дељењу фотографија и информација на мрежи и упознајте их како се овим стварима некада може манипулисати.

- Побрините се да ви и ваша деца будете обавештени, и да се придржавате политике њихове школе у погледу коришћења електронских справа.

- Направите паузу после неколико сати седења или лежања пред екраном.

- Саветујте децу да не гледају у екран док прелазе улицу или раде нешто за шта је потребна њихова пуна пажња.

- Разговарајте са својом децом о ономе што гледају. Промена у понашању може бити знак да су узнемирени – постарајте се да знају да вам се увек могу обратити ако се осећају нелагодно због садржаја или друштвених мрежа.

- Током оброка немојте користити електронске справе како бисте могли да разговарате са децом лицем у лице и обратите пуну пажњу на њих.

- Покушајте да користите функције на неким уређајима и платформама које вам омогућавају да пратите проведено време коришћења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво