Како да се заштитимо од алергије на хладноћу?

Многима зима није омиљено годишње доба и хладно време им не прија, али има и оних који су алергични на хладноћу. Зашто наша кожа тада бурно реагује, који симптоми нас упозоравају да одемо код алерголога и како да их спречимо?

Алергије на полен, вуну, прашину, лекове, храну су свима знане алергије.

Она о којој се мање зна јесте алергија на хладноћу. Јавља се када кожа дође у контакт са хладним ваздухом,ветром, снегом,водом или предметом. Потребно је свега неколико минута да кожа бурно реагује.

„Не јављају се пацијенти често, зато што није тако честа алергија. Каже се да негде око пет до шест одсто свих алергија. Некада пацијнети не знају да је то алергија на хладноћу, док не дођу код лекара“, каже доктор Милена Турубатовић.

Алерголог из КБЦ „Бежанијска коса“ Марина Стојановић наводи да долази до ослобађања неких медијатора који доводе до копривњаче.

Како онда да знамо да смо алергични баш на хладноћу? Симптоми брзо настану, али често и брзо нестану.

„Прво се промене примете на отвореним деловима тела – шакама, на лицу у виду отока са сврабом. Може црвенило и да се јави неколико минута после и може да траје сат до два“, наводи докторка Турубатовић.

Марина Стојановић указује да се тестови раде тако што се пацијенту стављају коцкице леда на кожу. „Ако се после петнаест минута јави осип реч је о алергији на хладноћу“, додаје Стојановићева.

Чак и када су реакције на хладноћу благе, потражите помоћ лекара. Он ће вас посаветовати шта да избегавате и коју терапију да узимате.

Лекари саветују лагани прелаз на хладнију температуру, заштиту изложених делова тела ношењем капа, рукавица, мазање кремама које ће смањити тегобе и узимање лекова који стабилизују ћелије.

Уколико мучите муку са овом алергијом наредних дана избегавајте туширање врелом водом, а кожу додатно негујте. Када сте све то урадили, спремни сте да се суочите са минусом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво