Усамљеност је заразна

Истраживање спроведено у САД показало је да се усамљеност преноси унутар једне друштвене групе. Студија је установила и да су жене подложније усамљености од мушкараца.

Амерички научници установили су да је усамљеност заразна и да може да се пренесе унутар једне друштвене групације.

„Открили смо модел заразе која људе наводи да се повлаче на рубове друштвених мрежа када се осете усамљено", објаснио је психолог Универзитета у Чикагу Џон Качопо, вођа студије чији су резултати објављени у листу "Journal of Personality and Social Psychology".

„Када се нађу на периферији друштвене мреже, имају све мање пријатеља и због самоће губе и оно мало веза које су им остале", објаснио је Качопо.

Студијом, коју је финансирао државни Национални институт за старење, обухваћено је 5.124 људи анкетираних сваке две до четири године у периоду од десет година.

Научници су установили да су испитаници, који су „самовали" дан више недељно од осталих, изазивали појачан осећај самоће код њима блиских особа.

Осећај усамљености се поступно појачавао, како су проводили мање времена заједно.

Студија је показала и да су жене подложније усамљености од мушкараца.

Научници су приметили и да, што се људи више осећају усамљенима, све су неповерљивији према другима, чиме постаје теже да се зближе с новим људима.

Истраживање је спроведено у потрази за начинима за борбу против усамљености, која доприноси неким психичким обољењима каква су депресија и стрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи