Смртна казна за „оца“ генетски модификованих близнакиња?

Британски генетичар Робин Ловел-Беџ рекао је за „Дејли телеграф“ да његовом кинеском колеги Хе Ђанкуеју, који је успео да створи генетски модификоване бебе отпорне на вирус ХИВ-а, прети смртна казна.

Према наводима британског генетичара, Хе се налази у кућном притвору у једном апартману у Шенжену, а да му због оптужби за корупцију и подмићивање потенцијално прети и смртна казна.

У новембру прошле године на другом Међународном самиту за модификовање генома, одржавном на Универзитету у Хонгконгу, тридесетчетворогодишњи Хе признао је да је користио технику CRISPR/Cas9 за модификовање генома људских ембриона, које су сада прве генетски модификоване бебе.

Близнакиње су наводно имуне на вирус ХИВ-а, захваљујући брисању гена ЦЦР5, што би могло да их учини посебно рањивим на грип и узрокује потенцијално друге здравствене проблеме.

Хе је тада рекао да је поносан на свој рад, упркос оптужбама да је његово истраживање урађено прерано и да су огледи рађени у тајности.

Британски лист преноси да се научници у Великој Британији брину да би Хе могао да се суочи са оптужбама за корупцију и подмићивање, које могу да носе и смртну казну.

Осим тога, Хе ће бити сигурно гоњен и због кршења истраживачких правила, која није испоштовао када генетски модификоване ембрионе није уништио већ их имплантирао у мајку.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво