„Дружење“ са роботима-љубимцима успорава напредак Алцхајмерове болести

Са Алцхајмеровом болешћу тренутно се суочава више од 48 милиона људи у свету. Осим лекова, овим пацијентима болест олакшава и дружење са животињама, чак и када је реч о плишаним љубимцима, открили су амерички научници.

Хелен Николас је водила ланац ресторана надомак Чикага, била је предузимљива и са лакоћом је обављала све послове.

Међутим, пре шест година њена породица је приметила да Хелен постаје заборавна, након чега јој је и постављена дијагноза Алцхајмерове болести.

„Моја мајка је стварно добро располагала финансијама, добро је балансирала између прихода и трошкова. Међутим, једног дана дошла је код мене са чеком у руци и питала ме шта да ради са њим. Тада сам почео да схватам да се са њеним здрављем нешто догађа“, прича Мајкл Николас, син пацијенткиње.

Хелен сада пролази кроз нову врсту социјалне терапије. Са својим вршњацима који имају исте проблеме борави у специјализованој установи, а дане им улепшавају необични пријатељи – пси роботи, који се понашају попут правих, и веома добро отклањају последице прогресивне заборавности.

У истраживању из 2016. године је откривено да пацијенти који редовно комуницирају са роботским љубимцем три пута недељно по 20 минута имају нижи ниво стреса, анксиозности и депресије. Када је реч о утицају на терапију, то значи и мање дозе седатива и аналгетика за оболеле од Алцхајмера.

„Било је тренутака када су желели да проводе са љубимцима и више од 45 минута. Дружење им веома прија, весели су и спонтано се присећају многих ствари из живота, па чак и из детињства. Ускоро ћемо имати још више животиња, па ће у пројекат бити укључено и више корисника“, објашњава Мери Бернс, управница Дома за негу старих.

Због добрих резултата, овај вид терапије има све више поклоника. Већ на први поглед је јасно да су управо захваљујући плишаним љубимцима многи пацијенти, бар привремено, успорили прогресију болести. И присетили се давно потиснутих успомена.

број коментара 0 пошаљи коментар