Друштвене мреже изазивају депресију код тинејџерки

Тинејџерке имају двоструко већу шансу појаве симптома депресије повезаних с коришћењем друштвених мрежа него дечаци, највише због злостављања онлајн, поремећаја спавања, као и незадовољства својим телом и пада самопоуздања, показали су резултати истраживања у Великој Британији.

У истраживању које је анализирало податке о готово 11.000 младих људи у Великој Британији, истраживачи су закључили да су четрнаестогодишње девојчице чешћи корисници друштвених мрежа, међу којима две петине њих друштвене мреже користи више од три сата на дан, док исто чини петина дечака.

Студија је показала да 12 посто умерених корисника друштвених мрежа и 38 посто оних који друштвене мреже користе дуже (више од пет сати на дан), показују знакове озбиљније депресије.

Када је реч о процесима који могу бити повезани с коришћењем друштвених мрежа и депресијом, истраживачи су открили како је 40 посто девојчица и 25 посто дечака имало искуство злостављања онлајн.

Анксиозност и лоше спавање повезани су с депресијом. Поремећаји спавања појављују се код 40 одсто девојчица, док је код дечака реч о 28 одсто.

Девојчице су такође изложене већем ризику када је реч о повезаности коришћења друштвених мрежа и бриге о изгледу свог тела, као и самопоуздања, али у овом је случају разлика између девојчица и дечака мања, показало је истраживање.

Ивон Кели, професорка на лондонском Институту за епидемиологију и здравствену негу која је једна од вођа истраживања, позвала је родитеље и политичаре да обрате пажњу на резултате студије.

„Ови су резултати јако релевантни за развој смерница које се тичу сигурног кориштења друштвених мрежа, те позивају ту индустрију да за младе људе одлучније регулишу сате коришћења друштвених медија“, рекла је Кели.

Додала је да породице такође треба да размисле о ограничавању коришћења мобилних телефона у тинејџерским спаваћим собама, као и када је и где је у реду време проводити на друштвеним мрежама.

Истраживање, које је финансирао Савет за економска и друштвена истраживања Уједињеног Краљевства (ЕСРЦ), објављено је онлајн у петак у часопису Kлиникал медисин.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 06. јан 2019, 14:18)
Маторац [нерегистровани]

Питање

Зашто данашње клинке мисле да не постоје ако нису на фејсу или Инстаграму? Па се после чуде што сви све знају о њој.

(недеља, 06. јан 2019, 14:12)
anonymous [нерегистровани]

Abrovi

su i pre sluzili za zabavu a danas su glavni smisao zovota. Sto vise citam bla, bla, bla srecnija sam ja.