Кенгури кључ за „магичну крему"

Организам кенгура садржи ензим за „поправку" ДНК који би могао да се употреби за превенцију рака коже. Истраживачи проучавају могућност да тај ензим буде „умешан" у крему, која би се наносила на кожу после дана проведеног на сунцу.

Група аустралијских и аустријских научника проучава ензим за „поправку" ДНК, како би пронашла пут за спречавање рака коже.

Поменути ензим може се наћи код кенгура и многих других животиња, али га нема у организму човека.

Стручњаци са Универзитета у Мелбурну, у сарадњи са колегама са Универзитета у Инсбруку, проучавају ензим који је веома ефикасан за лечење одређеног типа оштећења ткива, карактеристичног за многе врсте рака коже, преноси Ројтерс.

Др Линда Фекетеова са Универзитета у Мелбурну упозорава да ће током наступајућег лета на јужној хемисфери, претерано излагање сунчевим штетним УВ зрацима имати за последицу преко 400.000 нових дијагноза рака коже међу Аустралијанцима.

Неки истраживачи су већ раније предлагали да се направи „крема снова", која би садржавала ензим за поправку ДНК и могла да се наноси на кожу после дана проведеног на сунцу.

Тим којим су руководиле др Фекете и др Ута Виле, одлучио је да провери да ли је та идеја остварљива.

У лабораторијским условима је симулирано излагање кенгурске коже штетном ултравиолетном светлу, а потом анализиран процес поправке ДНК.

Утврђено је да се при том процесу јавља неколико хемијских нуспродуката који никад раније нису виђени.

Др Фекетеова напомиње да ће бити потребно доста додатних истраживања пре него што се „магична" крема појави у апотекама.

Претерано излагање сунцу сматра се одговорним за најмање две трећине случајева меланома - врсте рака коже која се јако тешко лечи јер оштећење ДНК у прегорелим кожним ћелијама доводи до генетских мутација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво