Јужноафрички музичар свирао гитару током операције мозга

Муса Манзини, јужноафрички џез музичар који је свирао гитару током операције мозга, успешно се опоравља.

Доктори су одлуцили да Муса Манзини буде делимично будан током шестосатне операције мозга како би му сачували покрете прстију.

„Та одлука је донета пошто су лекари узели у обзир моју музичку каријеру“, рекао је Манзини који свира више инструмената и предаје на факултету.

Операцију је прошле седмице у Дурбану извео тим неурохирурга, а видео-снимак који је објављен на Јутјубу показује како Манзини лагано додирује жице на гитари док га доктори оперишу.

Музичар је рекао да је тумор који му се вратио повезан с неуролошким стањем које је имао од 2006. године.

Доктор Базил Еникер, који је предводио лекарску екипу, рекао је да је у овом случају операција пацијента у будном стању била бољи избор него коришћење потпуне анестезије.

„На тај начин успели смо да тестирамо регије мозга пре уклањања тумора. То нам је омогућило уклањање тумора уз минимално оштећење мозга“, објаснио је Еникер, пренео је портал Кликс.

Лекари су желели да смање ризик од парализе или губитка функција у делу мозга који контролише кретање.

Награђивани музичар захвалио је лекарима који су га спасли истичући да ће ускоро бити спреман за повратак на позорницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво