Вишак килограма оставља тело без одбране од рака

Већ неколико студија показало је да су особе са прекомерном тежином подложније развоју карцинома у неком животном периоду. Британски научници недавно су открили и зашто је то тако.

Због вишка масноћа имуни систем гојазних особа често затаји, јер се липиди акумулишу на одбрамбеним ћелијама које су задужене за уништавање оних које се неправилно метаболишу.

Уз то, нагомилане масноће спречавају даљу деобу одбрамбених ћелија-убица и правилно функионисање имунолошког система, упозоравају научници. Ризик од развоја разних облика карцинома тако је за чак 49 одсто већи међу особама са вишком килограма.

Овај податак нарочито забрињава уколико се у обзир узме чињеница да готово две милијарде људи на свету има прекомерну тежину и да се овај тренд не смањује.

Према подацима само из Велике Британије, из Битсон института за проучавање рака, сваки двадесети случај појаве карцинома у овој земљи последица је гојазности, баш због немогућности „масних“ лимфоцита да реагују у првој линији одбране организма при појави канцерогених ћелија или тешких инфекција, услед липидне метаболичке парализе, упозоравају стручњаци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво