Појава болничких инфекција у Србији у опадању

Болничке инфекције подједнако плаше и пацијенте и лекаре. Најређе се јављају у Литванији, а најчешће у Грчкој. Последња студија о учесталости болничких инфекција показује да је Србија направила значајне кораке у спречавању појаве инфекција у болницама, па је тако смањена и смртност.

Бактерије су свуда око нас, на нама, у нама, али инфекције, поготово у болничким условима подједнако плаше и пацијенте и лекаре.

Најчешће болничке инфекције су стафилококе, стрептококе, ешерихија коли, клепсијела, а једна од најраширенијих у последње време је клостридија која доводи до тешких облика дијареје.

Шири се због неправилне употребе антибиотика и других лекова. Ако се на време не предузме одговарајућа терапија, може да доведе и до смртног исхода.

Директор Клинике за инфективне болести КЦС Горан Стевановић истиче да бактерије не можемо да победимо никада, али да можемо да их ставимо под контролу.

„Можемо да дамо пацијентима и општој популацији најбоље могуће услове и највећу шансу да преживе када су већ тешко болесни од других болести“, објашњава др Стевановић и подсећа да су болничке инфекције присутне у свим светским болницама.

На територији Европске уније спроведена је студија преваленције и, захваљујући ангажовању епидемиолога са Медицинског факултета професорке Љиљане Денић, таква иста студија спроведена је и у Србији.

„Једина смо земља ван ЕУ која је успела да спроведе студију по критеријумима ЕУ и добили смо у потпуности упоредиве податке са њима. Врло је значајно истаћи да је учествовало 65 здравствених установа, болница, а први пут су се укључиле болнице из приватног сектора“, објаснио је Стевановић нагласивши да су подаци показали да је у нашим болницама проблем болничких инфекција на нивоу таквих установа у ЕУ. 

Међутим, како је нагласио Стевановић, истраживање показује да се болничке инфекције смањују у болницама у Србији.

„Последњих година ради се на превенцији болничких инфекција и на рационализацији примене антибиотика зато је потрошња антибиотика смањена и то смањење је веома значајно, а као последица тога можемо рећи да се и болничке инфекције смањују“, закључио је др Стевановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво