(Не)здрава вегетаријанска исхрана?

Блистава кожа, јачи нокти и више енергије, само су неке од предности вегетаријанске исхране које ће вам истаћи они који се на овај начин хране. Прва ће свакако бити то да нису морали да убију никога да би јели. Напротив, они коју једу месо, рећи ће им да њихова исхрана јесте етичка, али да није здрава, јер не уносе довољно протеина и гвожђа. Kо је у заблуди, проверавала је екипа РТС-а.

Да је откуцало време исхрани која укључује месо, песник Зоран Богнар каже да је знао пре више од тридесет година, када је мотивисан књигом о вегетаријанској исхрани почео и да је практикује. Иако би многи помислили да је избацивањем меса из исхране отежао себи живот, тврди да му једино тешко падају питања о томе како се храни.

„Нису ми говорили да је нездраво, него су ми говорили – како можеш? Поготово у земљи роштиља бити вегетеријанац. Мислим да је то чаробно, велики изазов, али милион пута сам био у ситуацији због професије којом се бавим на разним фестивалима, књижевним сусретима да ме сви питају – како можеш“, објашњава Богнар.

Многи се вероватно питају и то како некоме ови намази могу да буду оброк. Могу и те како, тврде у вегетаријанском ресторану и истичу да њихова јела маме и оне који нису поборници ове врсте исхране. Нарочито су им интересантни бургери од печурака, шаргарепе, хељде и сунцокрета.

„Они могу да надоместе све и по питању укуса и по питању нутритивних састојака. У хељди имамо гвожђе, имамо влакна у печуркама, угљене хидрате, протеине“, тврди кувар Александар Милојевић.

И не само то – исхрана намирницама биљног порекла погодује здрављу, истичу нутриционисти.

„Главна предност је мањи удео укупних масти, нарочито оних штетних који су главни кривци за бројне модерне болсети попут гојазности, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и слично“, каже нутриционисткиња Марија Стојановски.

И поред тога, Саво Андесилић који је персонални тренер, никада се не би одрекао меса. Познат је као неко ко из дебата са вегетаријанцима излази као окорели месождер.

„Не могу да верујем да они после 12 не устану и не пресеку мало пршуте да чисто цео тај дан заврше. Ја лично више уживам да има меса одмах на почетку дана, на средини и на крају да могу мирне снове да имам“, истиче Саво.

Верује да вегетаријанска исхрана није потпуна и да не може да обезбеди довољно протеина и гвожђа.

То није правило, али је могуће, тврде нутриционисти. Нарочито када се из исхране нагло избаци месо, без претходне припреме и едукације.

„Вегетаријанци треба нарочито да обрате пажњу на протеине с обзиром на то да се протеини у мањој мери апсорбују у односу на животињске тако да и укупна количина протеина треба да буде већа и наравно из адекватних извора. Такође што се тиче гвожђа, познато је да су спанаћ и разно зелено поврће добар извор гвожђа, међутим да би се оно апсорбовало потребно је том оброку додати и витамин Ц који ће подстаћи апсорпцију гвожђа и то, на пример, добијамо лимуном“, објашњава нутриционисткиња Стојановски.

Сада знамо шта је потребно да бисмо имали здраву исхрану. Али може ли да се ужива у храни без меса екипа РТС-а је проверила у Асоцијацији аутентичних хедониста.

„Наравно да може, има разних хедониста за почетак. Ми чак прихватамо и вегане, али није све у месу, постоји пуно људи који то знају, ми имамо доста пријатеља вегетаријанаца и доста често правимо те неке веге ствари, моје омиљено јело је веге гулаш од тамо неких печурака“, каже Драган Ђорђевић, председник Асоцијације аутентичних хедониста.

Да се у оброку без меса може уживати хедонисти су нас уверили речима, али и храном. То да ли ће вегетаријанска исхрана бити потпуна и здрава зависи од нас самих. Уколико умемо да комбинујемо намирнице можемо добити оброк не само леп за око већ и користан за целокупно здравље. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво