Забрана пушења смањила ризик од превремених порођаја

Увођење забране пушења на послу у Ирској 2004. године приморало је и трудницe да пуше мање, што је довело до смањења ризика од превременог порођаја, показују статистички подаци.

Стручњаци даблинског Истраживачког института за ослобађање од дувана указали су на везу између увођења забране пушења на послу у Ирској 2004. године и смањења ризика од превременог порођаја.

Осим тога што више нису биле изложене дуванском диму током радног времена, у години после увођења забране, жена које су пријавиле да су пушиле током трудноће, било је чак 12 одсто мање.

Ирски стручњаци упоредили су податке о 7.593 порођаја из 2003. године са подацима о 7.648 порођаја из 2005. године, при чему су утврдили да се ризик од превременог порођаја смањио за 25 одсто у години после забране пушења на радном месту у односу на годину пре увођења те забране.

Током студије узети су у обзир и сви остали потенцијални фактори ризика од превременог порођаја као што су године мајке, број претходних рађања, конзумирање алкохола, вредности крвног притиска и компликације током трудноће.

Установљено је да су у просеку најтеже бебе рађале жене које су некада пушиле, док су мајке које су пушиле и током трудноће рађале бебе најмање тежине.

Оно што није у складу са осталим налазима и што заслужује даље проучавање је чињеница да је у години после увођења забране пушења, ризик да беба на рођењу има малу тежину био 43 одсто већи него годину дана пре забране, истичу даблински стручњаци.

Научнике је заинтересовао и податак да је код праћених порођаја из 2003. године у 15,4 одсто случајева примењен царски рез, док је 2005. године потреба за таквим начином доношења беба на свет порасла на 19,5 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво