„Стајаћи“ столови здравији и побољшавају ефикасност на послу

Ново истраживање показало је да столови чија висина може да се прилагођава тако да за њима може да се ради и седећи и стојећи, побољшавају ефикасност на послу, али су и благотворни на здравље запослених.

Студија је рађена на узорку од 146 запослених (на радним местима који претежно подразумевају седење) у британској Националној здравственој служби.

После годину дана за новим столовима, резултати су показали да су учесници седели просечно сат времена мање у односу на остале своје колеге.

Тиме што су више времена проводили на ногама док су радили за столом, запослени су такође приметили да се осећају мање уморно и концентрисаније.

Истраживачки тим, предвођен стручњацима из Лестера и Лофбороу универзитета, поделио је укупан узорак од 146 људи у две групе – 77 запослених добило је нове столове на којима може да се прилагођава висина, док је осталих 69 остало на уобичајеним столовима.

Време проведено седећи мерено је на почетку и свака три месеца током трајања студије. На почетку, укупно време седења износило је 9,7 часова дневно.

Током истраживања, они са новима столовима постешено су смањивали време проведено седећи – 50,6 минута после три, 64,4 минута после шест и 82,3 минута после 12 месеци.

Код оних са новим столовима такође је примећено мање мускулаторно-скелетних проблема, наводи се у Бритиш медикал џорналу (British Medical Journal).

Бројна медицинска истраживања показала су да све дужи временски интервали које људи проводе седећи шкоде здрављу, доводећи до бројних проблема - кардиоваскуларних обољења, гојазности, проблема са мишићима и костима, па чак и развоју дијабетеса.

Према једној студији Британске фондације за срце спроведеној 2015. године, просечна особа седи скоро свих девет часова радне смене.

Ипак, пракса са столовима на којима може да се прилагођава висина није свуда ретка. У Шведској су веома честа појава на радним местима, а у Данској су од 2014. године послодавци обавезни да понуде запосленима опцију да седе за оваквим столовима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара