Око 400.000 људи у Србији има проблем са депресијом

Процењује се да у Србији око 400.000 људи у неком тренутку живота има проблема са депресијом, а најтеже душевно обољење шизофренију има један одсто становништва, каже директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, Ивана Сташевић Карличић.

Поводом Светског дана менталног здравља, који се обележава данас под слоганом „Може да се деси свакоме“, рекла је да је учесталост менталних поремећаја у нашој земљи иста или слична као у развијеним земљама света.

„Свака пета жена и сваки десети мушкарац доживи бар једну депресивну епизоду током живота“, наглашава Сташевић Карличић за Танјуг и додаје да је депресија трећи водећи узрок инвалидитета на свету.

Стигматизација оболелих је и даље велики проблем, распрострањена је у целом свету па и у Србији.

Упитана да ли у Србији расте број пацијената са психичким проблемима, каже да тај број „не расте тако рапидно као што изгледа“.

„Најтежи душевни поремећаји као што је шизофренија кроз историју имају исте стопе јављања, што се не може реци и за депресију, анксиозни и са стресом повезане поремећаје који у целом свету последњих деценија бележе стални пораст“, нагласила је Сташевић Карличић.

Подсећа да је клиника „Др Лаза Лазаревић“ једина дежурна психијатријска установа на територији Београда која 24 сата 365 дана у години пружа помоћ људима са менталним сметњама.

У тој установи се годишње прегледа око 40.000 пацијената, а око 3.000 хитних стања се болнички збрине.

Хитна служба Клинике у највећем броју збрињава акутне и нагло настале психотичне поремећаје, где пацијенти могу да угрозе свој или туђи живот.

Сташевић Карличић појашњава да у амбуланти и кроз Центар за ментално здравље збрињавају поремећаје расположења првенствено депресију, анксиозност, поремећаје повезане са стресом, поремећаје спавања, деменцију као и поремећаје понашања код адолесцената.

Од 19. фебруара ове године на 20. спрату „Београђанке“ ради и Центар за ментално здравље који је отворила клиника „Др Лаза Лазаревић“ заједно са са Министарством здравља и Градом Београдом и да им се до данас више од 5.000 грађана обратило за помоћ.

У овом центру сваког дана од 9.00 до 18.00 сати грађани могу добити бесплатан савет или терапију од два психијатра (сертификовани психотарапеути) здравствених сарадника (социјални радници, психолози, дефектолози) и едукованих медицинских сестара (котерапеута).

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 10. окт 2018, 17:42) - Ivan [нерегистровани]

Više

Znatno više je obolelih od raznih neuroza, samo što većina ljudi trpi, pije lekove na svoju ruku i sl. Još uvek smo nacija koja se stidi da ode kod psihijatra jer se plašimo da neko ne pomisli da smo ludi ako tražimo pomoć. Kao što boli zub, uvo ili stomak, boli itekako i duša i pomoć je tada svakome potrebna ako se vrti u začaranom krugu.