Витамини Ц и Е важни за очување снаге

Добрим одабиром намирница богатих витаминима Ц и Е може се спречити опадање мишићне снаге у старости, тврде стручњаци. Иако није познато да ли су за то „заслужни" витамини, или су само показатељи здраве исхране богате воћем и поврћем, очување снаге је потврђено.

Узимање познатих антиоксиданата витамина Ц и Е кроз исхрану може да се доведе у везу са снагом мишића, показало је једно америчко истраживање спроведено на старијим особама.

„Мишићна снага је у ствари маркер старења. Почиње да се смањује када је човек у четрдесетим годинама, али драматично опада после шездесете", објашњава докторка Ен Њуман са Универзитета у Питсбургу, руководилац истраживања.

Опадање мишићне снаге представља ризичан фактор, јер може да изазове претерану крхкост и умањи физичку способност старих људи, нагласила је др Њуман.

Амерички тим је студију обавио на више од 2.000 мушкараца и жена старости око седамдесет година, који су анкетирани о својим дугорочним навикама у исхрани. На почетку и на крају студије, која је трајала две године, испитаницима је измерена снага стиска руке.

Утврђено је да узимање већих количина витамина Ц и Е кроз исхрану има веома повољно дејство на снагу мишића, али није јасно да ли то чине сами витамини, или су они само показатељи здраве исхране богате воћем и поврћем, која благотоворно делује на мишиће.

Просечан дневни унос витамина Ц код испитаника био је 144 , а витамина Е 11 милиграма. Питсбуршки стручњаци наглашавају да је унос витамина Е био у просеку нешто нижи од пожељног, па зато старије особе треба нарочито да пазе да конзумирају храну богату тим витамином.

Аутори студије упозоравају старије људе да, подстакнути њиховим налазима, не би требало да почну да узимају високе дозе синтетичког витамина Ц и Е, напомињући да су клиничка истраживања показала да то не само да није корисно, него је потенцијално и штетно.

У ранијим истраживањима др Њуман и стручни тим који је предводила утврдили су да је за очување мишићне снаге у старијим годинама важна и физичка активност и унос протеина.

Нова настојања научног тима окупљеног у Питсбургу усмерена су ка одређивању оптималног нивоа физичке активности и идеалне исхране за очување мишићне снаге у старости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи