Помак у лечењу Дауновог синдрома

Менталне функције неразвијене због хромозомског поремећаја могу се побољшати стимулацијом хормона стреса норадреналина. Истраживање спроведено на мишевима показало је напредак у контекстуалном учењу упркос настављеној дегенерацији неурона.

Стимулацијом норадреналина, неуротрансмитера који омогућава комуникацију међу нервним ћелијама, могу се побољшати менталне функције наразвијене у случајевима Дауновог синдрома, показало је једно америчко истраживање спроведено на мишевима.

Мишеви су били генетски модификовани како би били слични деци са Дауновим синдромом, хромозомским поремећајем стручног назива тризомија 21, објављено је у америчком научном часопису „Сајенс транслејшенал медисин" (Science Translational Medecine).

Иако је испод мождане коре мишева настављена дегенерација неурона, научници су успели да учине те мале глодаре способним за контекстуално учење.

Према речима коаутора истраживања и једног од водећих америчких стручњака за тризомију доктора Вилијама Моблија, учење у таквим случајевима могуће је захваљујући супстанци Л-ДОПС, сличној норадреналину.

Потребно је још доказати да ти неурони имају улогу и у учењу код људи, истакао је др Мобли, који је и професор неурологије на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу.

Познато је иста група неурона „погођена" и код других људских неуродегенеративних обољења као што је Алцхајмерова болест.

Тризомија је одступање од нормалног броја хромозома при којој се у диплоидној телесној ћелији уместо пара налазе три појединачна хромозома, што се испољава као одређенo обољење.

Најчешће тризомије телесних хромозома код људи изазивају Даунов, Патауов и Едвардсов синдром.

Резултати овог истраживања могли би да отворе пут развоју нових терапија у лечењу тризомије код људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво