Састојци пластике дечаке чине женственијим?

Хемикалије фталати који се налазе у пластичним материјалима утичу на мозак дечака, чинећи их „женственијим", закључак је америчких научника. Иако су у ЕУ забрањени у дечјим играчкама,и даље су присутни у предметима од пластике који се користе у домаћинству и козметици.

Хемикалије назване фталати које се налазе у пластичним материјалима утичу на мозак дечака, чинећи их „женственијим", закључак је америчких научника.

Стручњаци тврде да су дечаци који су били изложени великим дозама ових хемикалија пре рођења развили мању склоност ка игрању аутићима и другим играчкама које се сматрају више мушким, као и ка учешћу у грубљим играма.

Најновија открића научника са америчког Универзитета Рочестер повећавају забринутост о безбедности фталата, једињења присутних у многим предметима од пластике који се користе у домаћинству и козметици.

Резултати њиховог истраживања су представљени у часопису „Међународни журнал за андрологију" (The International Journal of Andrology).

Фталати могу да поремете хормонску равнотежу у организму и у Европској унији су од 1999. године забрањени у дечјим играчкама, али су и даље веома присутни у пластичном намештају, амбалажи и другим предметима за домаћинство.

Постоје разне врсте ових једињења, а неки фталати имитирају дејство женског хормона естрогена.

Исти научници, предвођени Шеном Свон раније су показали да то може да значи да се дечаци рађају са гениталним деформацијама, а сада указују на то да неки фталати утичу и на развој мозга поништавајући дејство мушког хормона тестостерона.

У потрази за траговима фталата научници су женама од средине трудноће узимали узорке урина, а када су деца, 74 дечака и 71 девојчица имали између четири и седам година, питали су њихове мајке којим играчкама су се деца најчешће играла и какве игре су највише волела.

Дечаци изложени високим нивоима фталата пре рођења били су мање склони игрању аутићима, возићима и пиштољима, као и учешћу у грубљим играма.

Постоји много различитих фталата, а најчешће коришћене су регулаторна тела прогласила потпуно безбедним.

Директорка невладине организације за заштиту животне средине „Хем траст" (CHEM Trust) Елизабет Солтер-Грин рекла је за „Би-би-си" (BBC) да су ови резултати забрињавајући.

„Сада знамо да су фталати, којима смо сви стално изложени, са здравственог аспекта изузетно забрињавајући, угрожавају репродуктивно здравље мушкараца, а како изгледа, и њихово понашање", рекла је Елизабет Солтер-Грин.

Према њеним речима, дечаци који су учествовали у истраживању још су мали, али да би мања склоност ка мужевним играма у детињству могла да доведе до феминизације касније у животу.

Тим Едгар из Европског савета за пластификаторе и интермедијере је другачијег мишљења.

„Потребни су нам стручњаци који ће детаљно проучити ово истраживање пре него што донесемо одгаварајућу одлуку", рекао је Едгар.

Поводом ове теме огласио се и Британски савез за пластику (British Federation for Plastic).

„Хемијска безбедност је од највећег заначаја за индустрију пластике која је много инвестирала у истраживање супстанци које користи. Поврх тога, нова европска регулатива (REACH) ће обезбедити даљу ригорозну процену и испитивање хемијских једињења и њихове примене", саопштило је то удружење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво