Холестерол продужава живот?

Не постоји доказ да висок ниво такозваног лошег холестерола проузрокује срчана обољења, закључак је студије коју је на узорку од 1,3 милиона пацијената урадило 17 реномираних светских лекара.

Закључак стручњака је да је ефекат статина, лекова за снижавање нивоа холестерола, веома проблематичан када се користи као примарна превенција од кардиоваскуларних болести.

Један од аутора студије, васкуларни хирург из Ирске Шериф Султан, изјавио је да милиони људи широм света, од којих велики број нема историју срчаних болести, узимају статине „упркос чињеници да позитивна дејства тог лека нису доказана и да постоје озбиљни нуспојаве“.

Султан је рекао да је забринут и због популаризације изузетно скупих инхибитора за додатно смањење нивоа лошег холестерола у крви, који на годишњем нивоу коштају око 20.000 евра.

„Наш предлог је да лекари престану пацијентима да преписују статине и инхибиторе и да уместо тога код пацијената идентификују прави узрок кардиоваскуларне болести“, рекао је доктор Султан.

У студији која је објављена у стручном часопису Expert Review of Clinical Pharmacology наводи се да није утврђена веза између високог нивоа холестерола и артериосклерозе.

Установљено је, штавише, да је код пацијената са акутним инфарктом миокарда ниво лошег холестерола био нижи од референтне вредности, као и да је код здравих особа са ниским нивоом лошег холестерола „знатно увећан“ ризик од инфективних болести и рака.

Највеће откриће је да старији људи са високим нивоом лошег холестерола живе дуже од оних код којих је тај ниво био испод нормалног, навео је доктор Султан.

Аутори студије су посебно испитали да ли се ризик од срчаних обољења смањио због прописивања статина и закључили су да у 12 европских држава смртност од кардиоваскуларних болести између 2000. и 2012. године није смањена упркос масовној употреби тих лекова.

Хипотеза да висок ниво лошег холестерола проузрокује закрчење крвних судова показала се као погрешна. Напротив, закључак је да висок ниво лошег холестерола може да допринесе продужетку живота.

Аутори студије су упозорили и на многе штетне ефекте статина који се свесно минимализују.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво