Без зуба долазе по ботокс

У време кад је изглед постао императив, стоматолошка столица постала је и столица за улепшавање. Све више стоматолога у Србији обучава се за естетску медицину, јер у последње време многе жене, а и мушкарце више занима да испеглају боре, него да поправе зубе.

Нови тренд у Србији – код зубара се иде али не због зуба, већ због лица без бора. Пракса говори да све чешће девојке долазе у ординацију са жељом да повећају усне или испеглају боре, а понекад немају ни све зубе.

„Пацијенти који дођу искључиво са естетским захтевима имају већ проблема са оралним здрављем, када то кажем, мислим на тренутну ситуацију коју затекнемо у устима. То су – наслаге, каменац, каријесни зуби“, наводи орални хирург Никола Бусарац.

Додаје да пацијенти који долазе немају велики број зуба.

„Траже хируршке интервецније типа филера и ботокса на уснама, а на жалост немају велики број зуба и велики број зуба је покварен. Зато ја њих наговарам да прво санирају зубе и реше те проблеме и да онда тек раде“, каже стоматолог Милан Куљача.

Ипак, многи ове савете стоматолога не прихватају, па због тога не трпи само леп осмех, него страда и здравље.

„Пре свега се то односи и на здравље – срца, крвних судова, можданих обољења“, наводи Бусарац.

Тренд занемаривања оралне хигијене није новост. Истраживања која су рађена последњих година, показују да сваки други становник Србије не пере зубе сваког дана, а да четвртини становништва недостаје више од десет зуба!

„Утицао је недостатак новца поготово од 2006. године од када се стоматологија у државним службама плаћа, а савремене хируршке интервенције типа хијалурона дају привид лепоте пацијентима који то стављају, а немају зубе“, објашњава Куљача.

Ако је разлог овог избора новац, треба имати на уму да на пример филери коштају од 200 до 300 евра, а пломба у просеку десет пута мање. Ипак, неке стоматолошке услуге попут уградње зубног импланта су далеко скупље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи