На ВМА успешно примењен нови метод оперативног лечења болног чукља

На Војномедицинској академији (ВМА) први пут у Србији изведено је оперативно лечење другостепене артрозе зглоба палца – болног чукља – методом "Youngswick" која се сматра методом избора према мишљењу светског и европског удружења за хирургију стопала и скочног зглоба.

Пацијент А. Д, стар 46 година, је после успешне операције отпуштен кући, а оперативни захват извео је тим Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА, предвођен мајором Гораном Лекићем.

У операцији су учествовали и доктор Љубомир Покимица из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, доктор Игор Васковић из Клинике за анестезиологију и интензивну терапију и инструментарка Горица Петровић.

Основна предност те хируршке методе за лечење најчешћег дегенеративног обољења стопала је очување зглоба, додаје се у саопштењу.

Операцијом се проширује зглобни простор чиме је пацијенту омогућен већи обим безболних покрета, а пацијент се након шест до осам недеља у потпуности враћа нормалним животним активностима.

Артроза, „болни чукаљ“, односно деформитет зглоба који спаја палац са остатком стопала, погађа релативно младу популацију и временом доводи до мањег или већег пропадања хрскавице.

Узевши у обзир да тај зглоб, као важан део стопала, учествује у ослонцу читавог тела, бол и укоченост у великој мери спречавају пацијенте да се нормално крећу, да учествују у спортским активностима, а напослетку их ограничава и у смислу ношења специфичне обуће, саопштено је са ВМА.

 

број коментара 0 пошаљи коментар