Чувајте срце, реагујте против неправде

Повећан ризик од срчаног удара код мушкараца може се јавити као последица нереаговања на неправду у канцеларији. Шведски стручњаци утврдили су да они који тихо подносе нефер односе на послу до пет пута подложнији инфаркту.

Мушкарци који не испољавају љутњу због неправде на радном месту изложени су до пет пута већем ризику да доживе срчани удар или да чак буду његове жртве од оних који исказују своје незадовољство, показали су резултати испитивања у Шведској.

Стручњаци стокхолмског Института за истраживање стреса до овог закључка дошли су пратећи између 1992. и 2003. године 2.755 запослених мушкараца који претходно нису имали срчани удар.

До краја студије 47 испитаника је или доживело срчани удар, или умрло од срчане болести.

Утврђено је да су многи од њих ћутке прелазили преко неправедног третмана на послу.

Пошто су узети у обзир и фактори као што су године, друштвено-економски положај, ризичне навике и понашање, притисак на послу и биолошки ризични фактори, испоставило се да постоји блиска веза између тихог подношења неправде од стране колега или шефова и срчаног удара или срчане смрти.

Утврђено је да су мушкарци склони тихом трпљењу под два до пет пута већим ризиком да оболе од неког срчаног обољења него они који се на послу сукобљавају са особама које им чине неправду.

Шведски стручњаци признају да ипак не могу да дају прецизан опис реакције на нефер третман на радном месту, али износе неколико могућности - директан протест, разговор са особом која се не понаша коректно, викање на дотичну особу или одложен разговор са њом, када конфликтна ситуација прође.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво