Неумереност у јелу и пићу на фестивалима доноси здравствене проблеме

Широм Србије ових дана одржавају се бројне туристичке манифестације посвећене храни и пићу. У Лесковцу је у току Роштиљијада, у Зрењанину су почели Дани пива. Уживање у добром залогају и чаши пива не може да шкоди уколико је умерено, сматрају стручњаци, али неумереност доноси здравствене проблеме.

Мирисом мами ноздрве, а изгледом тера воду на уста. Ко би могао да одоли пљескавици, вешалици, уштипку, батаку, мућкалици и то лесковачкој. Све прошарано специјалитетима Западне Србије, звуцима трубе и добром атмосфером. Мало опуштања и ето неумерености.

Посетиоци фестивала хране углавном дају себи одушка. Наручује се јагњетина, па прасетина, роштиљ, многи желе и да понесу кући оно што им се допало...

А ужитак лако прераста у невољу посебно код старијих особа, дијабетичара, људи са хипертензијом и проблемима са срцем. То најбоље знају лекари лесковачке Хитне помоћи који у време Роштиљијаде имају пуне руке посла, што због прекомерног уноса хране, али и пића.

„Месо, масноће и поготово обилни оброци, а у вечерњим часовима итекако знају да буду проблематични. Нарочито за оне пацијенте који већ болују од нечега и који имају хроничне болести, а онда се мало забораве, понесе их атмосфера Роштиљијаде и онда мало претерају у томе“, објашњава др Драган Цакић, начелник службе Хитне помоћи ДЗ Лесковац.

Уз роштиљ најбоље иде пиво, кажу зналци. Током седам дана поједе се око 50 тона меса и попије 500.000 литара пива. Неупоредиво више пиво се пије на највећој забавно-туристичкој манифестацији Баната. Дане пива у Зрењанину, на којима се ове године представљају Словачка и Мађарска, посети и до 300.000 људи. Многи ће ове године попити криглу више. 

„Јесте био случај да је имао 3,6 промила алкохола у крви“, прича Горан Путић, главни техничар зрењанинске Хитне помоћи.

Овај Зрењанинац је остао на ногама, али посебно су угрожени средњошколци, кажу стручњаци, неискуство и комбинација са наркотицима могу да буду веома опасни.

„До сада смо имали једног без свести и без дисања, свега тај један позив, а ови други су углавном без свести, они иду на анестезију, испирање желуца“, каже др Живорад Лазаревић из Хитне помоћи у Зрењанину.

Још један апел лекари упућују верницима који су у протекле две недеље строго постили: са конзумирањем тешке и мрсне хране сада лагано.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 31. авг 2018, 10:38)
anonymna GR [нерегистровани]

higijena

pa ne samo neumerenost vec i nacin pripreme, ne samo ne koriste se uvek najkvalitetniji sastojici ili ne kuva se kako/koliko treba, treba voditi racuna na higijenu.

(среда, 29. авг 2018, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

Ne samo na festivalima

Neumjerenost uvijek vodi do zdravstvenih problema.