Дубоке боре по челу знак високог ризика од болести срца и крвних судова?

Боре нису само неизбежна последица старења већ могу указати и на нешто много злокобније, тврде француски стручњаци након истраживања веза између ризика од смрти од кардиоваскуларних оболења и дубоких бора на челу.

Резултати истраживања, које су спровели француски научници Универзитетског медицинског центра у Тулузу (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse), указују на то да боре на горњем делу лица могу упозорити на потенцијалне проблеме са срцем и крвним судовима.

„Не можете видети или осетити факторе ризика попут високог нивоа холестерола у крви или повишеног притиска. Проучавали смо боре на челу јер су оне тако једноставне и врло уочљиве“, каже ауторка студије Јоланда Есквирол.

Иако докторка није навела шта би могло да буде веза између те врсте бора и кардиоваскуларних болести, истакла је да би наборано чело могло да има везе са смањењем еластичности артерија због накупљања наслага на њиховим зидовима. Будући да су крвни судови на челу веома мали, они су осетљивији на скупљање, што значи да би то могао бити рани знак прераног старења.

Истраживање је рађено 20 година, а у њему је учествовало 3.200 одраслих здравих особа које су имале 32, 42, 52 и 62 године када је истраживање почело. Сваки учесник бодован је у зависности од дубине бора на челу.

Бодови су били у рангу од нула до три. Утврђено је да су они који су добили један бод имали већи ризик да умру од кардиоваскуларних обољења од оних који су добили нула бодова, док су они са два или три бода имали 10 пута већи ризик.

„Сам поглед на лице особе може открити потенцијални здравствени проблем, а онда би лекар могао да посаветује пацијента како да смањи ризик од болести“, објаснила је др Есквирол додајући да би уследила промена животних навика, најпре исхране и количине и типа физичких активности.

Будући да је ово први пут да су болести срца и крвних судова доведене у везу са борама, неопходна су даља истаживања.

Међутим, лекари би већ могли да користе закључке до којих су др Јоланда и њен тим дошли јер би се пацијенти само упутили на раније прегледе и анализе, те би им била саветована здравија исхрана и вежбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво