Не постоји „безбедна“ количина алкохола за конзумацију

Најновија научна студија потврдила је претходна истраживања која су показала да не постоји „безбедна количина“ алкохола која може да се конзумира.

Истраживачи су прихватили да умерено конзумирање алкохола може да заштити од болести срца, али и додали да постоји велики ризик од добијања рака и других болести, преноси Би-Би-Си.

Студија Глобални терет болести обухватила је количине конзумираног алкохола и његове ефекте на здравље у 195 земаља широм света између 1990. и 2016. године.

Како се наводи, анализирани су подаци узети од особа узраста од 15 до 95 година које су конзумирале алкохол, оних које то никада нису радиле и оних које су пиле само једно пиће дневно.

Резултати су показали да су особе које су пиле једно или више пића дневно имале здравствене проблеме попут повреда или оболевања од рака.

Једна од ауторки студије и истраживач на Краљевском колеџу у Лондону Соња Саксена рекла је да већ и једно пиће дневно представља ризик, а да већина људи не пије само једно пиће.

Студија је показала и да Британци у просеку пију три пића дневно, а на листи највећих конзумената алкохола предњаче Румуни, који пију у просеку по осам пића дневно, а код жена Украјинке, које конзумирају у просеку 4,2 чаше алкохола дневно.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво