Препорука за вреле дане – лагана одећа и вода, вода, вода!

Високе температуре у ово доба године нису изненађење, а није изненађење ни да лекари због тога имају више посла. Неопходно је пити довољно воде, носити лагану гардеробу од природних материјала и избегавати излазак на сунце у најтоплијем делу дана, подсећају лекари на „правила понашања“ у врелим данима.

Промене расположења и здравствени проблеми при наглој промени времена приписују се углавном метереоптама. Међутим, ћудљиво време уз високе температуре утиче на све, па и на децу. Најугроженији су, очекивано, хронични болесници.

„Кардиваскуларни болесници су најосетљивији на промене времена, нарочито хипертоничари (високи притисак). Врућина изазива ширење крвних судова па долази до наглог пада притиска, а због прекомерног знојења губе се електролити важни за срчани рад“, каже за РТС др Дубравка Рајић, кардиолог у Ургентном центру КЦС.

Др Рајић подсећа да хронични болесници треба редовно да узимају преписане лекове, док би пацијентима са повишеним крвним притиском терапија требало да се коригује. „Зимска терапија“ би, објашњава, могла да буде прејака у врелим данима.

Универзална препорука, и за здраве и за болесне могла би да гласи – вода, вода, вода!

Наиме, најважније је рехидрирање организма, односно, надокнада течности која се изгуби путем зноја.

„У овако врелим данима, ако се налазите на сунцу, требало би да пијете по једну чашу воде на сваких двадесетак минута“, истиче др Рајић.

За хроничне болеснике важи и препорука да од 10 до 18 часова буду у затвореним, расхлађеним просторијама, а за све остале да носе лагану памучну гардеробу светлијих боја и, наравно, флашицу воде.

Уз то, температуре у просторијама расхлађеним клима уређајима не сме да буде драматично нижа од спољне, а из њих треба излазити постепено како би организам могао да се привикне.

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 07. авг 2018, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

Ma ajde

Da je voda dobra žaba bi bila veća od krave .

(уторак, 07. авг 2018, 13:05)
Ђорђе [нерегистровани]

Препорука за вреле дане – лагана одећа и вода, вода, вода!

"Без воде здравље оде".
:-)

(уторак, 07. авг 2018, 10:44)
padre [нерегистровани]

rsstojkovic@gmail.com

Pivo, pivo, pivo, brate, kakva voda!

(уторак, 07. авг 2018, 09:30)
anoniman [нерегистровани]

Nista

Nista mi ne pomaze, samo ostajem kod kuce uz ventilatora i vode a vi samo pricate bezveze.