Дрога и енергетско пиће – веома опасан коктел

Да млади све више користе наркотике потврђује и неколико смртних случајева последњих месеци. Због тога је Влада формирала Комисију за борбу против наркоманије у школама. Док се чекају њени резултати, стручњаци упозоравају на још један проблем са фаталним последицама – конзумирање дроге са енергетским пићима. Тај тренд бележе и лекари у специјалној болници за болести зависности у Драјзеровој улици.

Не зна се тачан број младих који дрогу комбинују са енергетским пићима, али се поуздано зна да њихов број расте.

Према речима докторке Светлане Вучетић Арсић из Специјалне болнице за болести зависности у Београду, нажалост, нису само млади угрожени.

„Већ неколико година упозоравамо јавност да се повећава број тзв. нових психоактивних супстанци. Њих има више од 650 и то је једна палета дрога која нама и није тако нова, али је јавности, нарочито родитељима тешко да препознају о чему се ради, поготово што се не могу детектовати на класичним прегледима урина“, истакла је др Вучетић Арсић.

Има више разлога због којих се људи опредељују за комбинацију алкохола, енергетских пића и дроге.

„Имамо групацију младих људи који врло често конзумирају енергетска пића када изађу, то су такозвани клабери. То су људи који то конзумирају да би ефекат алкохола на неки начин неутралисали и да би се повољност конзумирања алкохола и енергије, стимулације, жеља ка плесу повећала. Иза тога може да наступи озбиљна дехидратација, дакле организам губи воду, долази у поремећаја у понашању, раду срца и виталних органа, тако да они често завршавају на ургентним одељењима“, објаснила је др Вучетић Арсић.

Цена психоактивних супстанци која је све нижа је још један од разлога комбиновања.

Такође, и цена енергетских, па и алкохолних пића је све нижа, а цена бензодиазепина најнижа, указује докторка, што доводи до све већег броја тзв. политоксикомана, то јест особа које узимају више различитих супстанци свакодневно или учестало и тиме стварају проблеме и себи, заједници, околини, па и лекарима који морају да детектују шта је све уношено у организам да би знали како да приступе лечењу.

Докторка Вучетић Арсић скреће пажњу на то да је међу дугорочним последицама конзумирања поменуте комбинације најпре понашање особе јер она постаје зависник.

Трпе и витални органи срце, плућа и, наравно, јетра, јер, упозорава докторка Вучетић Арсић, да они који конзумирају више различитих супстанци најшешће обољевају од неких облика поремећаја функционисања јетре.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 18. авг 2018, 03:55)
anonymous [нерегистровани]

Omladina je porobljena raznim porocima, a niko stvarno i ne pokusava nesto da promeni

Droga, alkohol i energetska pica istovremeno su veoma rasprostranjena pojava i to odavno na zalost. Jedno prirodno alkoholno pice dnevno moze da bude lekovito, dva pica su problem, a tri su vec bolest. Energetska pica su veoma opasna, droga je sama po sebi zlo i za psihicko i za fizicko zdravlje. Ne postoje lake i teske droge, ni jedna droga niti je laka niti je lekovita kako je neki distributeri i konzumenti pokusavaju da prikazu. Svaka droga ostavlja strasne posledice koje nekada na zalost nisu vidiljive u pocetku, ali posle dolazi do raznih psihoza, psihickih poremecaja, senilnosti, pomerenog sistema vrednosti i izvrnutog pogleda na svet...

(недеља, 05. авг 2018, 13:51)
anonymous [нерегистровани]

jes

Cene droga ne znam kako se kreću,ali mislim da nisu tako jeftine. Zbog tog razloga pubertetlije beze ka jeftinijim i opasnijim varijantama opijata,koji strucnjacima i nisu toliko poznata.
S druge strane, cene alkoholnih pića su sve veće,suprotno napisanom u ovom članku.
Sve je stvar vaspitanja,mada je to sve teze roditeljima da izvedu zbog internet manije.