Прва „беба из епрувете“ напунила 40 година

Британка Луиза Браун која је позната као прва „беба из епрувете“ данас слави 40. рођендан, а тим поводом Музеј науке у Лондону приредио је изложбу посвећену десетогодишњем истраживању које је 1978. године резултирало рођењем прве бебе вантелесном оплодњом.

Луиза је изјавила да би јој лично било драже да је њен рођендан њена лична ствар, али да јој је јасно да је њеним рођењем почела историја и да је до данас између шест и осам милиона беба рођено поступком вантелесне оплодње којег научници сматрају најзначајнијим достигнућем хумане медицине 20. века.

Лондонски Музеј науке изложбом подсећа и на троје научника, Роберта Едвардса, Патрика Стептоа и Џин Пурди, без чијег се деценијског настојања да победе проблем неплодности неколико милиона људи не би остварило у улози родитеља.

Стерилитет је један од глобалних проблема у 21. веку који није заобишао ни Србију у којој се са неплодношћу бори скоро сваки пети пар, указују стручњаци поводом 40. година од рођења прве „бебе из епрувете“ и напомињу да треба више пажње посветити овом проблему.

Један од водећих домаћих стручњака у области вантелесне оплодње Слободан Радуловић подсећа да медицина још увек није дала одговор зашто свака вантелесна оплодња нема успешан исход, те да је често неопходно више покушаја.

„Ипак, док наука ради своје на нама је да искористимо постојеће могућности и зато апелујем на државу, али и на компаније које се руководе принципима друштвене одговорности, да заједничким снагама створимо могућност да и парови у Србији могу себи да приуште вишеструке покушаје“, поручио је Радуловић.

Истакао је да су у протеклих 40 година нађена решења за проблем мушког стерилитета, да су усавршена технолошка средства попут 4Д ултразвука, инкубатора за перманентно посматрање развоја ембриона, као и да се ради на испитивању могућности стварања јајних ћелија од ткива коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара