Хипотерапија, терапијско јахање коња

Удружење параплегичара и квадриплегичара у Вршцу покренуло је пилот пројекат терапијског јахања коња, са циљем да осетљиву групу особа са инвалидитетом, пре свега децу, укључи у спорт.

Два пута месечно, током последња три месеца деца са инвалидитетом и недовољно ментално развијена деца у Вршцу имала су јединствену прилику, коју ће, кажу родитељи, дуго памтити. На вршачком одмаралиштву Црвени крст јахали су коње. Реч је о хипотреапији или јахању коња у терапијске сврхе, а овај вид је, када су вршачки малишани у питању, дао добре резултате.

„Не само што долази до поправљања расположења, до подизања самопоуздања, него те вибрације које коњ производи се преносе на јахача и долази до сензибилизације и стварања односа детета са коњем. Стичу самопоуздање, то утиче на одржавање положаја тела, мускулатуру и на координацију покрета. Мало се поправља и пажња и концентрација и управо је то оно што се показало добро у даљем терапијском раду са овим особама, а ми то ценимо као помоћно терапеутско средство“, истакла је Татјана Николић, дефектолог и члан Градског већа задужена за социјална питања и здравствену заштиту.

За овакав вид терапијског јахања могу се користити искључиво школовани коњи, добрих кретњи који су прошли дуг пута адаптације каквих у Вршцу нема. Зато су из панчевачке ергеле „Кремен“, заједно са терапеутима, током маја, јуна и јула путовала два коња.

„То су деца са аутизмом и деца која хоће да ударе коња и да викну и да се баце са коња. Ти коњи се адаптирају на све то што можемо да добијемо у том терапијском јахању, а при том су добро школовани, то су високошколавани коњи који знају да реагују на команде јахача“, објаснила је Вишња Андрић, водитељ акредитованог програма хипорехабилитације и тренер коњичког спорта.

Идеја је потекла од удружења „Параквад“ и то са циљем да се особе са инвалидитетом укључе у спорт.

„Кажу да долазе кући тотално смирени, неко ко је имао грчеве у ногама, спазам да је ублажен био, да осећају смиреност коју нису имали код куће“, наглашава Драган Виторовић, председник удружења „Параквад“.

Градска управа у Вршцу стала је и иза овог пројекта. „Сматрам да је обавеза Града да се нађемо тој деци и тим родитељима и да овако једном акцијом помогнемо и улепшамо и овако доста тешко детињство“, рекао је Бобан Богосављевић члан Чрадског већа задужен за спорт и омладину.

Следеће године, кажу у градској управи, пројекат ће сигурно поново бити реализован, а намера је да се терапијско јахање спроводи чешће као и да буде укључен већи број деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво