Чувајте се штетног инфрацрвеног зрачења и када нисте на плажи

Током летњих месеци кожа је највише изложена сунчевом зрачењу, а лекари упозоравају да то може да буде веома опасно и штетно и да се од сунца треба штитити и када нисмо на плажи.

Сунце зрачи инфрацрвеним зрачењем (ИР), видљивом светлошћу и ултраљубичастим зрачењем (УВ). Од укупне сунчеве енергије која долази до површине Земље, највећи део зрачења од чак 54 до 56 одсто представља инфрацрвено зрачење, 39 одсто је видљиво светло и око пет до седам одсто представља ултраљубичасто зрачење.

Приликом дугог излагања сунцу оштећење коже изазивају ултраљубичасти зраци, а инфрацрвени зраци најдубље продиру у кожу.

Дерматолози упозоравају да је инфрацрвено зрачење четири пута јаче и штетније од ултраљубичастог и да доводи до многобројних и дугорочних оштећења коже. Чак продире најдубље у кожу, изазивајући бројна оштећења ДНК, због чега се директно повећава ризик од појаве рака коже.

„Апелујемо на грађане да се штите од сунца, не само када иду на море него сваког дана. Сведоци смо, да су нам и поред разних упозорења, купалишта и базени препуни купача, посебно младих људи у периоду када је УВ и инфрацрвено зрачење најинтензивније, односно од 10 до 16 сати“, рекла је др Данијела Милчић са Клинике за дерматовенерологију КЦС на трибини под називом „Не буди црвен као рак“.

Докторка Милчић је подсетила да се нежељени ефекти сунчевог зрачења не виде одмах, осим у случајевима када се интензивно изгори на сунцу, што може некада да буде болно и драматично.

Оштећења на кожи, како је указала, могу довести до стварања преканцероза и разних врста карцинома коже који се јављају тек након више година од нашег неодговорног понашања.

Заштита од штетног сунчевог зрачења најважнија је код деце, а др Горан Вукомановић, педијатар Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да се пре одласка на море у путну апотеку обавезну спакује крема за сунчање.

„Битно је да се изабере адекватна заштита од сунца са високим заштитним фактором, препоручена за узраст детета и да се дете радовно маже. Претерано излагање коже сунцу већ од првог дана има велики утицај на стање коже током целог живота“, нагласио је др Вукмановић.

Крема за сунчање се наноси на све делове коже десетак минута пре изласка на сунце, а треба одабрати креме које осим од ултраљубичастог штите и од инфрацрвеног зрачења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво