Штити се од сунца, „Не буди црвен као рак“

Још десет дана дели нас од најтоплијег годишњег доба, али се већ данима осећамо као да је лето одавно дошло. Високе су температиуре, а високе је и сунчево зрачење. После Златибора, кампања „Не буди црвен као рак“ наставља се и у Београду. Дерматолози и педијатри саветоваће и упозоравати да нам сунце колико годи, толико шкоди.

Штити се од сунца, „Не буди црвен као рак“ Штити се од сунца, „Не буди црвен као рак“

„Често говоримо о штетном зрачењу – ултравиолетном и инфрацрвеном које може да нам оштети кожу и доведе до нежељених последица након прекомерног сунчања. Оно што ми дерматолози желимо да апелујемо је да не треба штитити кожу само када идемо на море или на плажу већ редовно, поготово током овако сунчаних дана“ истакала је докторка Данијела Милчић са Клинике за дерматологију Клиничког центра Србије и додала да је циљ подићи свест грађана да схвате да штетна дејства ултравиолетног и инфрацрвеног зрачења на кожу не морају одмах да се испоље. 

Можемо видети, објашњава др Милчић, неке нежељене последице као што су опекотине које могу да буду и доста драматичне и болне или алергије на сунце, али већину штетних дејстава можемо да осетимо на нашој кожи тек после вишегодишњег прекомерног излагања сунцу, те је веома важно да се штитимо.

Дерматолози саветују да се избегава излагање коже сунцу у периоду од 10 до 16 часова када је индекс УВ и инфрацрвеног зрачења најјачи.

„Уколико то није могуће, грађани треба, пре свега, да науче да мажу своју кожу адекватним заштитним факторима, да све непокривене делове тела заштите пре изласка напоље, најбоље петнаестак минута пре изласка на сунце, да уколико морају да бораве на сунцу мало дуже, из неких професионалних или других разлога, да ту крему обнављају на сваких два до три сата“, објаснила је др Милчић.

За оне који су на плажи важи исто правило – након изласка из воде заштитна крема мора се нанети поново.

Важна је и механичка заштита од сунца то јест заштита гардеробом истиче др Милчић: „Треба знати одабрати адекватну гардеробу да бисмо имали и што адекватнију заштиту од сунца, дакле тканине од природних материјала светлих боја и сунцобран свакако“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се