Трајне последице због неисправне хране

Дугорочни озбиљни здравствени проблеми, укључујући отказивањe бубрега, парализу, епилептичне нападе и менталну ретардираност, нарочито код млађих особа, могу бити последица уноса неисправне хране.

Неисправна храна најчешће изазива дијареју и повраћање, али у два до три одсто случајева може да остави дугорочне последице, нарочито код млађих особа, показао је извештај америчког Центра за истраживање и превенцију болести изазваних храном из Пенсилваније.

Стручњаци центра су утврдили да пет најчешћих патогена присутних у храни може да изазове и доживотне компликације, укључујући отказивањe бубрега, парализу, епилептичне нападе, оштећења слуха и вида, као и менталну ретардираност.

Процењује се да од нечега што су појели сваке године оболи 76 милиона становника САД, од којих се око 325.000 задржава на болничком лечењу, а 5.000 умре. Око 50 одсто оболелих је млађе од 15 година.

Од 2006. године у САД су, између осталог, бележене масовније заразе кикирикијем, паприкама, млевеним месом, спанаћем и разним другим уобичајеним прехрамбених производима.

Амерички експертски тим анализирао је последице заразе најчешћим патегенима: кампило бактеријом, ешерихијом коли серотипа О157:Х7, листеријом моноцитогенес (listeria monocytogenes), салмонелом и токсоплазмом (Toxoplasma gondii).

Осим дијареје, повишене температуре, стомачних грчева, муке и повраћања, утврђено је да кампило бактерија може да изазове Гилијан-Баров синдром - најчешћи узрок парализе у САД. Такође може да доведе и до артритиса, инфекције срца и крви.

Ешерихија коли серотипа О157:Х7 може да изазове синдром хемолитичке уремије, што је водећи узрок отказивања бубрега код америчке деце.

Листерија, која убија једну од пет заражених особа, доводи се у везу са инфекцијама мозга и кичмене мождине, које могу довести у озбиљну неуролошку дисфункцију или смрт.

Салмонела може да изазове реактивни артритис - болан облик артритиса који умањује радну способност и квалитет живота.

Деца чије су мајке заражене токсоплазмозом, изазваном паразитом из хране, могу да постану ментално заостала, разрока, а у неким случајевима и да ослепе.

„Осим пет најчешћих, у храни може да се појави више од 200 патогена који изазивају различите последице, а те последице могу да се спрече", изјавила је члан тима др Тања Робертс.

Према речима директорке Програма за нешкодљивост хране Сандре Ескин, 2009. година је почела избијањем болести изазване кикирики бутером и његовим продуктима.

Од обољења је умрло девет, а оболело више од 700 људи у 46 америчких савезних држава.

„Породице не би требало да чекају на безбеднију храну", рекла је Ескинова нагласивши да је неопходно унапређење регулативе која се односи на безбедност хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи