Више вежби за ноге – здравији мозак

Доказа да постоји веза између физичке активности и здравља мозга све је више. Међутим, покушавајући да пронађу разлоге за то истраживачи су проблем хтели да сагледају из другог угла – шта се дешава са мозгом када су нам ускраћене вежбе за ноге?

Више вежби за ноге – здравији мозак Више вежби за ноге – здравији мозак

Резултати до којих су италијански истраживачи дошли показали су да здравље и стање нервног система зависи од сигнала које ножни мишићи шаљу до мозга и обрнуто.

Истраживање је бацило ново светло на познати проблем – зашто пацијенти с болешћу моторних неурона, мултиплом склерозом, атрофијом мишића кичменог стуба и другим неуролошким болестима брзо доживе погоршање након што њихова покретљивост постане ограничена.

Слабија физичка активност доводи до тога да тело све теже производи нове нервне ћелије које омогућавају човеку да се прилагоди на стрес и изазове у животу.

„Наше истраживање је показало да људи који не могу радити вежбе с оптерећењем, као што су пацијенти на постељи па чак и астронаути на продуженим свемирским путовањима, не само да губе мишићну масу, неко се мења и хемијска структура њиховог тела на ћелијском нивоу. Такође, то доста утиче на њихов нервни систем“, објашњава Рафаела Адами са Универзитета у Милану.

Током истраживања мишеви су били спречени да користе задње ноге, док су предње могли да користе несметано. Експеримент је трајао 28 дана, након чега су животиње враћене у пређашње стање. Ограничавање активности је резултирало смањењем нервних матичних ћелија за 70 одсто у односу на стање код мишева који су користили сва четири екстремитета.

Смањена активност довела је до смањења количине кисеоника у телу, што је створило анаеробну средину и изазвало промене у метаболизму.

Истраживачи истичу да њихови резултати показују колико важну улогу има кретање: „Није случајно то што људи имају потребу да буду активни, да ходају, трче, користе мишиће ногу за подизање терета... Здравље нервног система није једносмерна улица при чему само мозак наређује мишићима“.

Резултати истраживања објављени су у стручном часопису Frontiers in Neuroscience.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво