Јединствена операција у Београду – уграђени најсавременији имплантати у вилицу

Екипа РТС-а присуствовала је јединствој операцији у Клиници за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факултета у Београду – уградњи најсавременијих имплантата пацијенту који је имао тумор вилице.

Пацијент који је данас био на столици у сали Клинике за микрохирургију оперисан је први пут пре четири године. Тада му је уклоњено око 12 центиметара доње вилице. После те прве најтеже, пре шест месеци урађена је још једна операција, када су лекари санирали дефект вилице.

„Та операција је један вид аутотрансплантације, подразумева коришћење кости потколенице, тачније листњаче, и одговарајућих крвних судова који исхрањују ту кост касније у пределу доње вилице. Операција је трајала 12 сати“, наводи Драго Јеловац са Клинике за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факултета у Београду.

Болест се, срећом, није вратила, па су данас уграђени најсавременији бајкон имплантати у новонаправљену вилицу, први пут у Србији и уз подршку најпознатијег светског стручњака у тој области.

„И док смо раније имали проблем јер смо уграђивали дуже имплантате, који нису могли лепо да срасту, сада имамо ове нове, дужине свега пет милиметара. Њих убацујемо у кост и они нам помажу. То је невероватна ствар јер, тек после уградње имплантата, пацијент може да добије нове зубе“, истиче професор Ролф Еверс са Универзитета у Бечу.

„Пристао је да потпуно без надокнаде дође и уради са нама, први пут у Србији уградњу тих кратких имплантата, у фибулу доње вилице. Надамо се да ће и ово бити један корак да РФЗО за те пацијенте призна могућност да им се на овај начин направи рехабилитација зубног апарата“, додаје доц. др Милан Петровић, начелник Клинике за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факулетата у Београду.

Значај ових операција је велики јер се пацијенту враћа функција усне дупље, има и естетски, а пре свега социјални значај. Интервенција је добро прошла и у наредних неколико месеци пацијент ће добити и нове зубе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво