За и против алкохола

Шпански научници дошли су до додатних доказа да конзумирање алкохола може код мушкараца да смањи опасност од срчаних обољења. Њихове колеге широм света, међутим, упозоравају да је алкохол све у свему штетан, осим када се конзумира умерено - два пића дневно за мушкарце, једно за жене.

Једно истраживање шпанских научника створило је конфузију међу љубитељима алкохола. Шпански научници су, наиме, дошли до додатних доказа да конзумирање алкохола може код мушкараца да смањи опасност од срчаних обољења.

Други научници су одмах узвратили упозорењем да сувише алкохола озбиљно штети осталим органима и може да изазове мождани удар. 

Истраживањем је установљено да су мушкарци који дневно пију мање количине алкохола (две до три чашице неког пића), за трећину мање склони срчаним обољењима.

Они који пију више, смањују ризик од срчаних болести у још већем проценту, али зато ризикују оштећење других органа.

Да алкохол може да има позитивно дејство на срце није новина, каже за Би-Би-Си доктор Мајк Нептон, лекар у британској Фондацији за превенцију болести срца.

"Могући утицај алкохола на болести срца познат је већ скоро 30 година. Један од одговора је да алкохол изазива повећање липопротеина високе густине, познатих и као добар холестерол, који спречава лош холестерол да се таложи у артеријама", каже Нептон.

Није искључено, додао је Нептон, ни да алкохол незнатно разводњава крв и чини је мање подложном згрушавању, што опет утиче на смањење опасности од срчаних болести. На делу је заправо низ биолошких механизама који би могли да објасне позитивно дејство алкохола.

Шпанско истраживање спроведено је на узорку од 15.000 мушкараца и 26.000 жена, старих између 29 и 69 година и трајало је десет година.

Аутори истраживања су испитанике сврстали у шест категорија, од оних који скоро никада не пију до оних који конзумирају 90 грама алкохола дневно, што је око осам флаша вина недељно или 28 кригли од пола литра пива.

Код особа које пију мало, чашицу вотке дневно на пример, ризик од срчаних болести мањи је за 35 одсто. Они који, пак, пију више, односно, између три и 11 чашица вотке дневно, опасност да их срце изда је у просеку преполовљена.

Корист коју алкохол има за срце мушараца није, међутим, уочена код жена. Научници су склони тумачењу да женски организам алкохол прерађује другачије него мушки, као и да женски хормони, у млађем узрасту, штите организам од болести.

Не мали број стручњака је ово шпанско истраживање дочекао с приличном резервом.

Међу њима је и професор Роберт Сатон са Универзитета у Ливерпулу који ауторима замера што не помињу обољења, као што су болести јетре, панкреаса и оштећења мозга чији је алкохол директан узрок.

"Из овог истраживања можете да закључите да 'што више пијете то боље по вас'. А савршено је јасно да је такав закључак крајње погрешан. Урађен је читав низ обимних студија о утицају алкохола на срце и друге органе. Оно чему треба прибегавати јесте умереност, а то значи два пића дневно за мушкарце, једно за жене", каже Сатон.

Стручњаци упозоравају и да истраживања, као што је ово из Шпаније, никако не значе да треба почети пити како би се сачувало здраво срце. Физичка активност и правилна исхрана су далеко бољи начин да се то постигне.

Стручњаци такође подсећају да су они који много пију у три пута већој опасности да их задеси мождани удар, и да би сви они који се лако препуштају чарима алкохола требало добро да размисле и да извагају да ли, уверени да чувају срце, заправо упропашћују јетру или мозак.

Другим речима, ништа се не мења у познатој чињеници да је претеривање у малиганима дефинитивно лоше по здравље. Не треба никада изгубити из вида да је алкохол главни кривац за смрт милион и осамсто хиљада људи годишње широм света, од којих 10.000 само у Британији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи