Нутритивне декларације на прехрамбеним производима од 15. јуна

Сви прехрамбени производи, од средине јуна, мораће да имају нутритивну декларацију на којој ће бити наведени подаци о нивоу шећера, соли, масти и других вредности које производ садржи. За робу која је произведена, упакована и декларисана пре 15. јуна, до краја године неће постојати таква обавеза. Ове новине предвиђене су изменама и допунама Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране.

Нова нутритивна декларација садржи информације о нивоу шећера, соли, масти и других вредности производа. Обавезни су и подаци о хранљивој вредности, величини порције, калоријама и препорученом дневном уносу производа.

Потрошачи кажу да на амбалажи најчешће траже информације о саставу и истеку рока трајања.

Произвођачи не желе увек да све информације о производу ставе на декларацију, а потрошачима је важан што већи број података.

„Јасније информације на производу колико садржи шећера, масти, колико протеина, соли. Друга новина јесте новина у вези са одговорношћу. Та одговорност је проширена пре свега на малопродајне објекте. И трећа главна новина односи се на сектор прераде меса и рибарства, односно дефинисани су случајеви када уз назив производа стоји да је нешто са додатком воде, када та вода није технолошки оправдана“, објаснио је Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Потрошачи више нису неинформисани и желе да знају шта купују.

„Према подацима које ми имамо сваки трећи потрошач пажљиво чита декларације приликом свакодневне куповине и труди се да на основу тих информација донесе праву одлуку. Зато је важно да те информације буду јасне, прецизне како би купац могао да донесе праву одлуку приликом куповине“, каже Никола Папак из компаније „Делез Србија“.

У Србији расте број хроничних, незаразних болести повезаних са исхраном, кажу стручњаци.

„Нутритивна информација је предуслов да потрошач може да направи адекватне изборе хране и унапреди своје здравље, а такође да за новац којим располаже купи најквалитетнији производ управо читајући колико нутријената има на 100 грама производа или по порцији производа“, објаснила је др Даница Зарић из „Ихис нутриционизма“.

У Европској унији се од 2016. примењују нутритивне таблице. Иако још немају законску обавезу, у Србији неке велике, углавном стране компаније, већ примењују такво означавање производа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво