Аустралијски доктори збуњени „епидемијом“ чирева који прождиру ткиво

Хитна акција биће предузета у аустралијској држави Викторија, након што су доктори апеловали да се што пре нешто предузме како би се сузбила „све гора епидемија“ бурули чирева.

Разлог за узбуну је чињеница да су случајеви јављања бурули чирева, болести која се јавља у тропским крајевима Африке, код локалног становништа у Викторији скочили за 400 одсто у протеклих неколико година.

Инфекције су временом почеле да постају све озбиљније, а забележено је и ширење у друге регионе.

Доктори не знају како да сузбију ширење болести изазване бактеријом која ослобађа токсин миколактон од којег околно ткиво полако одумире.

Рекордних 275 нових инфекција забележено је у Викторији прошле године, што је скок од 51 одсто у односу на 2016. годину.

Данијел О'Брајан, стручњак за инфективне болести, рекао је да је узрочник бурули чирева, бактерија Mycobacterium ulcerans, постао „застрашујуће уобичајен“ у том делу земље.

У часопису Medical Journal of Australia, доктори су позвали владу да финансира истраживање и хитну акцију, којом би било спречено даље ширење.

„Нико не зна шта се тачно дешава и шта покреће епидемију. Можемо да понудимо претпоставке, али не и дефинитивне одговоре. Ово је права мистерија“, истакао је О'Брајан.

Бурули чиреви тешкo се лече и пацијенти често примају терапију од шест месеци до годину дана. Код сваког петог пацијента антибиотска терапија не даје резултат, тако да оболело ткиво мора хируршки да се одстрани.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 21:22) - Stefan [нерегистровани]

Evropa

Evropa ce da istruli dok se narodi koji nisu ni postojali kada se evropa gradila bogate. Toliko o EU i evropi.

(понедељак, 16. апр 2018, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

e

pa da, dok je u Africi epidemija toga nismo za to ni culi do sad ali sad kad se pojavilo kod njih e vec je data uzbuna...

(понедељак, 16. апр 2018, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Bilo toga

i kod nas u Banatu pre 2 god

(понедељак, 16. апр 2018, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Strahota za pogledat

kad ukucas u Google "mycobacterium ulcerans" ali trebalo je doci do (bijele) Australije pa da se digne uzbuna.