Нема сврхе радити „планк“ дуже од 10 секунди?

Немојте се такмичити приликом извођења чувене даске, то јест такозваног планка, поручује стручњак за биомеханику кичме, професор Стјуарт Мекгил. Најбоље је радити серије од три понављања издржаја не дужег од 10 секунди.

Вежба позната као планк (на енглеском језику plank) или даска често се може наћи на листама најделотворнијих при скидању масних наслага са стомачне регије, пише Бизнис инсајдер.

На друштвеним мрежама чак постоје изазови који подразумевају свакодневно извођење и то сваки пут све дуже.

Међутим, доктор Стјуарт Мекгил, који је 30 година провео на месту истраживача и професора биомеханике кичме на Универзитету Ватерло, тврди да нема сврхе радити ову популарну вежбу дуже од 10 секунди.

Мекгил, који је стручњак на пољу превенције повреде кичме, истакао је да је једина корист од дужег извођења даске - обарање рекорда.

„Више пута - идеално би било три пута по 10 секунди. То би било најбоље за особе просечне физичке спреме“, открива професор Мекгил.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво