Чак ни умерено конзумирање алкохола није добро

Анализа података добијених од 600.000 људи утврдила је да конзумирање од пет до десет алкохолних пића недељно може значајно да скрати живот, односно да проузрокује фатална обољења.

Велико истраживање показало је да чак и умерена конзумација може да скрати живот за шест месеци.

Свако даље повећање преко десет алкохолних пића недељно доприноси још већем скраћењу животног века. Они који конзумирају више од 18 алкохолних пића недељно скраћују свој живот и до пет година.

Стручњаци кажу да су резултати овог истраживања у директној супротности са увреженом идејом да је умерена конзумација алкохола добра за здравље.

Вођа истраживања Ангела Вуд са Универзитета „Кембриџ“ каже да су резултати јасни и да показују да штета коју алкохол може да проузрокује далеко превазилази његове позитивне ефекте по организам.

Научници који су упоредили здравствена стања са навикама пијења алкохола у 19 земаља, израчунали су колико би особа могла да очекује да јој се смањи животни век уколико би наставила да пије истим темпом до краја живота.

Утврдили су да је горња граница до које се не повећава ризик од преране смрти 12,5 јединица недељно, односно око пет великих кригли пива или пет чаша црвеног вина од 175 милилитара.

Изнад те границе повећава се ризик од смртоносних кардиоваскуларних обољења. За сваких 12,5 јединица алкохола попијених недељно преко границе повећава се ризик од:

Можданог удара – 14%
Смртоносне хипертензивне болести – 24%
Срчане инсуфицијенције – 9%
Фаталне аортске анеуризме – 15%

Конзумирање алкохола је у ранијим истраживањима довођено у везу са смањењем несмртоносних срчаних болести, али научници објашњавају да нова студија показује да лоши ефекти далеко надилазе позитивне.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво