Кисеоник као лек

Хипербарична медицина је веома ефикасна у лечењу или ублажавању последица многих болести. Заснива се на једном леку - чистом кисеонику који пацијент удише у специјалним коморама. Прва хипербарична комора у нашој земљи отворена је пре три и по деценије у Земунској болници.

Без хране човек може да преживи четрдесетак дана, без воде до четири дана, а без кисеоника тек четири минута.

Недостатак кисеоника у ткивима, као последица неких поремећаја, може бити и узрок многих тешких болести.

Хипербарична медицина, веома је ефикасна у лечењу таквих обољења или ублажавању последица.

Та грана медицине заснива се на једном леку, прецизније чистом кисеонику, који пацијент удише у специјалним коморама.

У Србији та метода има дугу и успешну примену. Прва хипербарична комора, захваљујући чувеном доктору Николи Деклеви, отворена је пре три и по деценије у Земунској болници у Београду.

У комори пацијент удише чисти кисеоник под повишеним притиском који се преноси до периферних ткива чиме се побољшава њихова снабдевеност кисеоником.

Индикације и контраиндикације 

Комора је ефикасна у лечењу шећерне болести, стерилитета, у ортопедији и офтамологији, а тешка тровања угљен моноксидом и гасна гангрена су практично неизлечиви без хипербаричног третмана.

Коморе су опремљене тако да се у њима могу третирати и болесници без свести.

Према речима шефа Одељења за хипербаричну комору КБЦ Земун, доктора Радмила Исаковића, да је у питању метода за коју не важи да уколико не помогне, неће штетити, јер је веома озбиљна и могу се јавити компликације.

„Контраиндикације за лечење комором су болести плућа, нелечена пнеумонија, бронхитис, болесници са малигним болестима, болесници са слабим срцем и болесници са високим притиском", објаснила је докторка Даворка Милачић, хирург у КБЦ Земун.

Та врста терапије користи се искључиво у медицинске сврхе, зато је пацијентима потребан упут васкуларног хирурга.

На терапију у КБЦ Земун, која има три коморе, за први третман чека се мање од месец дана. Један третман кошта 7.000 динара, али Републички завод за здравствено осигурање, уз лекарски упут, покрива трошкове лечења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи