Удвостручио се број људи који пате од алергија

У последњој деценији удвостручен је број људи који пате од алергија. Најчешће се јавља код младих од 15 до 20 година, и у пролеће када је повећана концентрација полена у ваздуху, али може трајати и целе године.

Због проблема с алергијама чекаонице су пуне пацијената. Тијана Парок из Суботице од алергијског ринитиса пати 25 година и као и многи мислила је да је прехлађена, погрешно се лечила годинама док није упућена код алерголога.

„Од ринитиса сам имала појачано сузење очију, страховит свраб очију, чак и носа и обе ноздрве, дисајних органа, кашаљ ми је био појачан...“, истиче Тијана.

Алергије су хронична незаразна болест, али ринитис може да прерасте у астму и зато се на време треба јавити лекару.

„Алергијски ринитис настаје због преосетљивости, посебно имуног система. Најчешће се јавља на гриње, алергене гриња, на полене разних врста дрвећа, трава, корова, може на неке врсте домаћих животиња, мачке или пса, може се појавити на бубашвабу, на неодређене врсте гљивица које нас окружују“, објашњава проф. др Војислав Ђурић, алерголог у КЦС-у.

Није утврђено зашто расте број оболелих. Али алергијски ринитис се јавља код сваког трећег детета и и сваке пете одрасле особе. Може бити сезонски или перијанални који траје целе године.

„Најважнији фактори ризика су наследне склоности и фактори средине, односно окружење које ми просто називамо нови западни начин живота, стил живота, као што су живот у модерним породицама са мало чланова домаћинства, мало инфекција, окружење у стерилним условима и модерна исхрана“, каже др Рајица Стошевић, алерголог у КЦС-у.

Да би се утврдило шта изазива алергију ради се тест на кожи. Лекови могу да ублаже симптоме, али се алергије не могу излечити у потпуности. У неким случајевима најефикасније је вакцинисање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво