Први пут у Србији – терапија уз помоћ паса

У вртићима Предшколске установе „Радосно детињство“ у Новом Саду у току је експериментална терапија псима. Први пут у Србији том методом помаже се деци са разним психофизичким сметњама у развоју. Пси који су укључени у програм прошли су специјалну обуку како би били асистенти у терапији.

Лара има четири године и лиценцирани је професионални терапеут. Да би то постала, пре и после дресуре морала је да положи тестове, где се одлучује да ли пас може да буде укључен у терапију или не.

„Сертификација се састоји из три дела, где пас пролази прво одређени део, па онда пролази терапеут, односно водич пса и након тога се улази у рехабилитационе центре и заједно, као терапијски тим, морају да врше саму терапију“, каже терапеут Светозар Стевин.

Када у терапији учествују најмлађи, тим је шири и укључени су физио и радни терапеут, дефектолог, као и ветеринар.

Пре него што упознају Лару, деца уче како да приђу псу, шта смеју, а шта не. Затим цртају како је замишљају, а након тога терапеут са четири ноге улази у групу. После краћег упознавања, следи и први контакт и реакција.

„Пет-терапија помаже деци да имају више самопоуздања. Мотивише их на интеракцију са другом децом. И унапређује њихову интелигенцију“, каже терапеут Саво Папић.

Терапеут Стевин каже да је пас ту као асистент који мотивише дете и помаже терапеуту да детету помогне око баријера, ако их има.

Лара је део тима „Пријатељска шапа“, који постоји четири године и помаже деци са сметњама у развоју. У овој групи од шест малишана било их је двоје, уз своје пратиоце.

„Са децом ометеном у развоју или проблемом у комуникацији раде се посебне терапије уз консултације са стручним лицима. Када кажем стручна лица, мислим на професоре и лекаре који нама помажу у тиму“, каже Папић.

Тек последњих година, пси попут Ларе се све више користе у свету, а помажу и након тешке несреће, претрпљеног насиља, као и у терапији тешких обољења попут Алцхајмерове болести или рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи