Глауком, све чешћи проблем и како га лечити

Према подацима Светске здравствене организације, глауком, познатији као очни притисак, други је по учесталости облик слепила. Око 70 милиона људи у свету болује од те болести, а чак шест и по милиона ослепи. У Србији око 100.000 људи болује од глаукома. Најчешће оболевају старији од 40. године, али није ретка ни код новорођенчади. Забрињава што је та болест у порасту.

Београђанин Бојан Плавчић пре седам година рутинским прегледом код офталмолога сазнао је да има глауком. У почетку је лечен медикаментима, а затим је и оперисан.

„Сада, после операције, осећам се много боље. Редовно узимам терапију, и даље идем на контроле“, каже Плавчић.

„Глауком је једна подмукла болест коју карактерише пропадање очног живца услед повишеног очног притиска. Болест нема симптоме. Углавном се открива случајно. Најзначајнији фактор ризика је повишен очни притисак“, објашњава Лидија Магарашевић, шеф Одсека за глауком на КБЦ „Звездара“.

Остали фактори ризика су наслеђе, старост, кратковидост, далековидост, кардиоваскуларне болести, дијабетес. Веома су битне дијагностичке методе којима се открива и прати лечење глаукома, а лечи се на више начина.

„Пре свега, увек се покушава капима, односно медикаментном терапијом. Постоји више врста капи, онда зависи од пацијента и врсте глаукома. Користимо одговарајуће капи. Затим, ако капи не дају резултате, постоје још два начина лечења, то је ласер и хируршка терапија“, наводи Небојша Никитовић, офталмолог на КБЦ „Звездара“.

Иако је глауком неизлечива болест, континуираним контролама може се очувати вид. Та болест захтева доживотно лечење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво