Деведесет одсто флаширане воде садржи микропластику у себи

Светска здравствена организација покренуће истрагу да би утврдила колики је потенцијални ризик од пијења воде из пластичних флаша. СЗО ће проучити резултате најновијег истраживања о микропластици у флашираној води, које је наручила организација новинара "Orb Media", а спровео амерички државни Универзитет у Фридонији.

Истраживањем су откривене ситне пластичне честице у 90 одсто врста флашираних вода највећих светских робних марки. За сада нема доказа да микропластика може да наруши људско здравље, али СЗО жели да се то питање темељно испита.

Брус Гордон, координатор за заштиту воде и санитацију у СЗО, рекао је за Би-Би-Си да је циљ утврђивања какав ефекат на људско тело може да изазове уношење ових честица.

„Да ли има токсина у њима, да ли и колико штетних материја са собом носи, шта тачно поједине пластичне честице могу да ураде телу – на сва ова питања нема тачних одговора јер нису спроведена озбиљна истраживања“, истакао је Гордон.

Инцијатива је делимично покренута као одговор на студију која је испитивала више од 250 флаша воде 11 различитих робних марки, које се продају на тржиштима девет земаља из свих делова света.

Гардијан преноси да је истраживање спроведено на флашираној води следећих произвођача: „Даноне“, „Пепси“, „Бислери интернешенел“, „Кока-Кола“, „Нестле“, "Gerolsteiner Brunnen", "Grupo Edson Queiroz" и "Hangzhou Wahaha Group".

Користећи специјалну нилско црвену боју (Nile red), која за себе везује слободноплутајуће делове пластике, универзитетска професорка Шери Мејсон са својим тимом је пронашла просечно 10 пластичних честица по литру воде.

Неке од тих честица биле су величине људске длаке.

Мање честице, за које се исто сумња да су пластичног порекла, такође су идентификоване, и то просечно 314 по литру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво