Плућа испаштају због немара

Обољење које се често јавља као последица пушења или аерозагађења, хронична опструктивна болест плућа, према проценама стручњака, за десетак година могла би да постане трећи узрочник смрти и највећи узрочник инвалидитета у свету.

Од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), како се процењује, у Европи пати четири до шест одсто популације, наводе стручњаци, поводом 18. новембра - Светског дана борбе против те болести.

Стручњаци претпостављају да ће ХОБП 2020. године бити трећи узрочник смрти у свету и највећи узрочник инвалидитета - после исхемијске болести срца, депресије, саобраћајних несрећа и кардиоваскуларних обољења.

То је болест коју карактерише ограничен проток ваздуха у дисајним путевима и често је последица пушења или аерозагађења.

Главни симптоми су кашаљ, недостатак даха, „заробљавање" ваздуха у плућима, немогућност обављања свакодневних послова.

Међу превентивним мерама престанак пушења је означен као најважнији, односно да млади не почињу да пуше како не би дошло до развоја болести.

"Будући да је дувански дим кисео, то је као да на раницу на кожи, стално уместо лека, стављамо неку киселину. На пример сирће. Та раница не би зарасла, а слично се дешава и у плућима", истакла је, гостујући у Првом дневнику РТС-а, докторка Зорица Плавшић.

Према њеним рачима, свака хронична болест смањује имунитет организма, па је тако и хронична опструктивна болест плућа фактор ризика за настанак бактеријске, билo вирусне инфекције новог грипа.

Пацијенти често врло касно постану свесни ове болести плућа, али уз помоћ лекова могу да воде нормалан живот и спрече даље оштећење плућа.

ХОБП се сада ефикасно лечи, а у свету постоје јасно дефинисане смернице за терапију ове болести које се и код нас поштују и примењују.

Према проценама стручњака, у Србији има око 300.000 оболелих од ХОБП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи