Смањите ризик од угрушака, мање седите испред ТВ-а и рачунара

Дуготрајно гледање телевизора или монитора, односно гледање омиљених серија епизоду за епизодом, такозвано бинџовање, може бити опасно за здравље јер се доводи у везу са повећаним ризиком од стварања крвних угрушака, те истраживачи сугеришу да би било најбоље да потражимо други хоби.

Венска тромбоемболија, односно појављивање крвног угрушка који често настаје у венама ногу, може се довести у везу са сатима проведеним у седећем положају. Како време пролази, угрушак може путовати кроз организам и утицати на циркулацију у плућима. У неким случајевима може довести и до смрти.

Истраживање које је спроведено на Универзитету у Минесоти обухватило је 15.150 људи током 24 године, а реч је о првом истраживању које доводи у везу дуготрајно гледање програма и појаве венске тромбоемболије међу популацијом на западу, преноси портал Дедлајн.

Доктор Јасухико Кубота, вођа истраживања објаснио је да штетан утицај гледања у екран током више сати неће нестати чак ни у случају да се особа иначе доста креће.

„Резултати указују на то да и особе које се редовно баве физичком активношћу не би требало да занемарују ризик од потенцијалних оштећења која настају због предугог седења“, нагласио је Кубота.

Избегавање дуготрајног седења, чешћа физичка активност и регулисање тежине изузетно су важни у превенцији настанка крвних угрушака.

Податак који је привукао пажњу стручњака је то да је тромбоза чешћа у западним земљама него у азијском свету.

Резултати истраживања објављени су у часопису Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 25. феб 2018, 17:43)
Ne šalim se! [нерегистровани]

re: Smanjite rizik od ugrušaka, manje sedite ispred TV-a i računara


Pogotovo ćete samanjiti rizik od ugrušaka ako prestanete gledati Pink i Hapi, pogotovo ako prestanete gledati njihove jutarnje programe.