Избегавати мамографију пре педесете

На основу нових анализа, амерички експерти за превенцију сматрају да је већа штета од користи од мамографије пре 50. године. Такође, нова је и препорука да се жене преко 50 година прегледају ређе, на сваке две године.

Група америчких експерата из области здравства препоручила је радикалне промене у превенцији рака дојке, предлажући женама да се не подвргавају рендгенском прегледу груди - мамографији пре 50. године.

Радна група Сједињених Америчких Држава за превенцију (U.S. Preventive Services Task Force - USPSTF) је у новим препорукама за превенцију рака дојке навела да одлука жене да уради мамографију пре 50. године треба да буде на њену сопствену одговорност, пренели су синоћ амерички електронски медији.

Нове препоруке америчке радне групе у великој мери се разликују од претходних препорука, сачињених 2002. године.

Тадашњи чланови USPSTF препоручивали су рутински преглед за жене старије од 40 година на сваких годину или две.

Амерички експерти су објаснили да су нове препоруке засноване на новим подацима и анализама, које имају за циљ смањивање потенцијалног штетног дејства од непотребног и учесталог тестирања.

Женама које имају између 50 и 74 године препоручује се да мамографију раде на сваке две године, уместо на годину дана, како је до сада било.

Рутински преглед није препоручљив за жене у четрдесетим, али ни за оне које имају више од 74 године, наведено је у препорукама.

Не важи за жене чији су сродници боловали од рака дојке 

Експерти су истакли да пре него што одлучи да се подвргне мамографији, жена би требало  најпре да поразговара са својим лекаром о добрим и лошим странама таквог вида тестирања.

Препоруке не важе само за оне жене које су у четрдесетим годинама, а имале су у породици неког ко је боловао од рака дојке, навела је USPSTF.

За све остале, препоручују се неке од алтернативних метода дијагностиковања, као што је ултразвук.

Амерички експерти су указали да штетa од мамографије пре 50. године живота превазилази користи од таквог прегледа.

У ризике које прати мамографија убројали су штетност од зрачења и могућу анксиозност.

У препорукама се наводе резултати новог истраживања те радне групе, које је показало да 1.904 жена између 39 и 49 година треба да уради мамографију да би се спречио само један случај смрти од рака дојке.

Када је реч о женама између 50 и 59 година, Радна група је навела да се рак дојке јави код једне од 1.339 прегледаних жена.

Највећу корист од мамографије имају жене старости између 60 и 69 година. Мамографија у тим случајевима може да помогне спречавању рака код једне од 377 жена које су се подвргле прегледу.

USTSPF чини 16 угледних америчких експерата, од којих ниједан није онколог. Реч је о утицајној групи основаној 1984. године, чији је задатак да анализира и даје препоруке лекарима, осигуравајућим компанијама и влади у области превенције различитих врста болести.

Национални институт за рак саопштио је јуче да ће редефинисати своје упутство за мамографију, на основу нових препорука.

Америчко удружење за рак и Амерички колеџ за радиологију за сада не намеравају да мењају своје препоруке, саветујући и даље годишњи преглед на мамографу женама после 40. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи