Уместо жице, лепак за грудну кост

Канадски стручњаци примењују технику лепљења грудне кости после операције на отвореном срцу. Кост сраста много брже него када се примени стандардна техника, спајање жицом, а знатно је смањена потреба за лековима против болова.

Нова хируршка техника, која користи лепак да би се спојили делови грудне кости, сломљене приликом операција на отвореном срцу, убрзава опоравак и знатно смањује болове које пацијент трпи, закључили су канадски стручњаци с Универзитета у Калгарију.

Стандардна пракса је била да се делови грудне кости после операције на срцу спајају жицом.

Након тога су потребне недеље док кост не зарасте, а пацијентима су за то време често потребни јаки лекови против болова, објаснио је др Пол Федак, кардиохирург из Медицинског центра Футхилс у Калгарију.

Новом техником, делови ломљене грудне кости се уз помоћ лепка „криптонит" спајају у року од неколико сати, уместо неколико недеља, пренео је Ројтерс.

Истраживање на 20 пацијената, којима је после операције на отвореном срцу грудна кост лепљена, показало је да они пуној физичкој активности могу да се врате већ после неколико дана, уместо после неколико месеци.

Притом, коришћење лекова против болова је или смањено, или је било сасвим непотребно.

У свету се сваке године обави више од милион операција на отвореном срцу.

Др Федак сада новом поступку подучава друге хирурге у канадским и европским болницама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи